Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Isparta Kent Ormanında Bulunan Crataegus Türleri
2022
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Akdeniz maki elemanlarından biri olan alıcın iki türüne ait büyüme ve meyve özellikleri belirlenmiştir. Crataegus orientalis Pall. ex M.Bieb. subsp. orientalis bireylerine ait ortalama birey boyu 2.99 m, ortalama tepe çapı 2.13 m ve ortalama dal sayısı 2 adet olarak, Crataegus monogyna Jacq. var. monogyna bireylerine ait ortalama birey boyu 3.17 m, ortalama tepe çapı 2.35 m ve ortalama dal sayısı 2.8 adet bulunmuştur. C. orientalis türünde meyve sayısı 295.82 adet ve meyve ağırlığı 1.72-3.37 g bulunurken, C. monogyna türünde meyve sayısı 4274.5 adet ve meyve ağırlığı 0.33- 0.90 g bulunmuştur. Bakılara göre çalışmaya konu büyüme özelliklerinin karşılaştırılması amacıyla uygulanan varyans analizi sonucunda C. orientalis türünde boy, tepe çapı ve dal sayısı bakımından bakı grupları arasında istatistiksel bakımdan anlamlı (p>0.05) fark olmadığı belirlenmiştir. C. monogyna türünde ise boy ve tepe çapı bakımından bakı grupları arasında istatistiksel bakımdan anlamlı fark bulunmazken dal sayısı bakımından istatistiksel bakımdan anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Bakıların meyve özellikleri bakımından karşılaştırılması amacıyla uygulanan varyans analizi sonucunda C. orientalis türünde meyve sayısı ve meyve ağırlığı bakımından bakı grupları arasında istatistiksel bakımdan anlamlı fark olduğu (p<0.05) ortaya çıkarken, C. monogyna türünde ise anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Gerçekleştirilen korelasyon analizine göre, her iki tür için de dal sayısı ve boy karakteri arasındaki ilişkinin anlamsız olduğu, diğer tüm karakterlerin istatistiksel açıdan 0.01 önem düzeyinde birbirleri ile pozitif yönde ilişkili oldukları belirlenmiştir. Alıç türleri, gıda, tıbbi, süs vb. amaçlarla kullanımı bulunan etnobotaniksel özelliğe sahiptir. Çalışma alanının bulunduğu yörede de yöre halkı bu özelliklerinden faydalanmaktadır. Meyvelerini reçel, marmelat, sirke yapımında kullanmakta, yaprak ve çiçeklerini çay olarak tüketmekte ve evlerinde dekorasyon amaçlı kullanmaktadırlar. Alıç türlerinin büyüme ve meyve özelliklerinin çalışılması ile bu türün kültürünün kolay yapılması için gerekli olan verilerin sağlanacağı, yöresel kullanımlarının öğrenilmesi ile daha sonraki yapılacak çalışmalar için altlık oluşturulacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Crataegus Species In Isparta Urban Forest
2022
Yazar:  
Özet:

In this study, the growth and fruit characteristics of two species of maquis, one of the Mediterranean maquis, were determined. The average individual height of Crataegus orientalis Pall. ex M. Bieb. subsp. orientalis individuals were 2.99 m, the average crown diameter is 2.13 m, and the average number of branches is 2, the average individual height of the Crataegus monogyna Jacq. var. monogyna individuals was 3.17 m, the average crown diameter was 2.35 m, and the average number of branches was 2.8. While the number of fruits in C. orientalis species was 295.82 and fruit weight was 1.72-3.37 g, the number of fruits in C. monogyna species was 4274.5 and fruit weight was 0.33-0.90 g. As a result of the analysis of variance applied to compare the growth characteristics of the study according to the aspects, it was determined that there was no statistically significant (p>0.05) difference between the aspect groups in terms of height, crown diameter, and the number of branches in C. orientalis species. In C. monogyna species, while there was no statistically significant difference between the aspect groups in terms of height and crown diameter, there was a statistically significant difference in the number of branches. As a result of the analysis of variance applied to compare the aspects in terms of fruit characteristics, it was observed that there was a statistically significant difference (p<0.05) between the aspect groups in terms of fruit number and fruit weight in C. orientalis species. At the same time, there was no significant difference in C. monogyna species. According to the correlation analysis performed, it was determined that the relationship between the number of branches and the height character was insignificant for both species, and all other characters were statistically positively correlated with each other at the 0.01 significance level. Hawthorn species have an ethnobotanical feature used for various purposes such as food, medicinal, ornamental, etc. Local people also benefit from these features in the region where the study area is located. They use their fruits to make jam, marmalade, and vinegar, consume their leaves and flowers as tea, and use them for decorating their homes. It is thought that by studying the growth and fruit characteristics of hawthorn species, the necessary data will be provided for easy cultivation of this species, and a base for further studies will be formed by learning about their local uses.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.553
2023 Impact/Etki : 0.178
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi