Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
A Research on The Application of A Harmony Between Personal Space and Architectural Space into A Case Study Like Park
2012
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsan ve çevre ilişkisinin bir bölümü olarak yorumlanan, fiziksel mekândaki davranış şekillerine karşı artan bir ilgi vardır. Özellikle fiziksel mekânın kullanıcı tercihlerinin önemli bir boyutu olan kişisel mekân son dönemlerdeki çalışmalarda sıklıkla araştırılmaktadır. İnsanlar yer aldıkları aktiviteler ve çevrelerindeki insanlara bağlı olan sosyal etkileşime göre farklı mesafeleri kullanmalarından kaynaklanan kişisel mekân kavramı, bireyin fiziksel mekânını kendisinin bir parçası olarak görmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, seçilen mimari mekân içerisinde kullanıcının kişisel mekân mesafesini etkileyen unsurlar ortaya konulmuştur. Kişisel mekân mesafesini ölçmek amacıyla kent merkezine yakın bir açık alan parkının kullanıcıları seçilmiştir. Kullanıcıların kişisel mekân mesafesindeki beklentilerini belirlemek amacıyla anket, kalabalık, yakınlık, uzaklık ve kişi sayısı faktörlerini kolay denetleyebilmek için de gözlem teknikleri kullanılmıştır. Yüzölçümleri farklı olan iki terasta yapılan çalışmada mekânın konfor koşullarını belirleyen kişisel mekân mesafesini (maksimum mesafe) hesaplamak amacıyla, bağımsız değişkenler (doluluk oranı, en yakın kişi) kullanılarak, katsayıları birbirinden farklı fakat değişkenleri aynı iki denklem elde edilmiştir. Bulunan iki denklemin standart hatalarının yakın olması aralarında pek bir fark olmadığını göstermektedir. Mimari mekanın dolu olarak algılanması mekanın fiziksel özelliğine ve doluluk oranına göre değiştiği korelasyon analizi sonucuna göre saptanmış olup, doluluk oranının artmasının da insanlar üzerinde baskı hissini uyandırdığı görülmüştür. Kullanıcının mimari mekân içerisinde ilk olarak manzara alanını daha sonra ise sınır bölgelerini tercih ettiği görülmekle birlikte, mekânın belirli bir doluluk oranına ulaşması ile geçiş alanlarının da kullanıldığı da tespit edilmiştir. Bununla birlikte aynı zamanda mekân tasarımının özellikleri ve kullanıcının kişisel mekân mesafesindeki beklentileri arasında bağlantı kurularak, peyzaj planlamalarında kişisel mekân mesafesi kullanımı için uygun tasarım çözümleri de geliştirilmiştir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 611
Atıf : 2.474
2023 Impact/Etki : 0.091
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi