Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 1
Removal of Methylene Blue with Activated Carbon Obtained from Pumpkin Seed Shell
2015
Dergi:  
Journal of the Turkish Chemical Society Section A: Chemistry
Yazar:  
Özet:

Günümüzde artan nüfus ve endüstriyel faaliyetler sonucunda çevre kirliliği artmakta ve bu kirlenme canlı yasamı ve insan sağlığı için giderek bir tehdit haline gelmektedir. Tekstil, kağıt, plastik, gıda, kozmetik, boya gibi bir çok endüstride ürünlerin renklendirilmesinde boyalar yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Oldukça kararlı ve biyolojik bozunması çok zor olan sentetik kaynaklı kompleks aromatik molekül yapıları olan bu maddelerin atık sularının alıcı sulara verilmesi istenmeyen bir durumdur [1]. Ayrıca bu atık suların su canlıları için kansorojen ve toksik olduğu bilinmektedir [2]. Bu nedenle atık sulardan arındırılmaları çevresel açıdan oldukça önemlidir. Atıksulardan kirliliklerin uzaklastırılmasında çesitli yöntemler  kullanılmaktadır. Adsorpsiyon yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Su kirliliği kontrolünde adsorpsiyon kullanılmasının temel avantajı ilk yatırım maliyeti düsük, basit dizaynlı ve kolay isletilebilir olmasıdır [3]. Adsorpsiyon yönteminde en çok kullanılan adsorban aktif karbondur. Aktif karbonun genis yüzey alanı, gözenekli yapısı, yüksek adsorpsiyon kapasitesi ve yüzey reaktivitesi bu adsorbanı adsorpsiyon çalısmalarında cazip kılmaktadır. Bu çalısmada kabak çekirdeği kabuğundan ZnCI2 kimyasal aktivasyonu ile elde edilen aktif karbonun boyar madde giderimindeki etkinliği arastırılmıstır. Arastırmada tıp alanında, tekstil endüstrisinde ve mürekkep üretiminde yüksek miktarlarda bulunan Metilen Mavisi seçilmistir. Boya giderimi üzerine kinetik çalısma yapılarak adsorpsiyon denge zamanı belirlenmis, ayrıca adsorban madde miktarının, baslangıç boya derisiminin ve sıcaklığın etkisi incelenmistir. Adsorpsiyon sürecinin kinetik modelinin sözde II. mertebeden kinetik modelle uyduğu ve 45 oC adsorpsiyon sıcaklıklığında elde edilen denge verilerinin değerlendirilmesi sonucu Langmuir adsorpsiyon modeline uyduğu görülmektedir. Kabak çekirdeği kabuğundan elde edilen aktif karbonun, Metilen Mavisi gideriminde etkili olduğu belirlenmistir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of the Turkish Chemical Society Section A: Chemistry

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 843
Atıf : 321
2023 Impact/Etki : 0.03
Journal of the Turkish Chemical Society Section A: Chemistry