Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 55
 İndirme 8
Yalnızlık ve Yetersizlik Duygusu Arasındaki İlişkide Kendini Saklamanın Aracı Rolü
2019
Dergi:  
Anadolu Journal of Educational Sciences International
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada kendini saklamanın yetersizlik duygusu ile yalnızlık arasındaki olası aracı rolü incelenmiştir. Araştırma kapsamında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde eğitim gören 147 lisans öğrencisine Yetersizlik Duygusu Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği ve Kendini Saklama Ölçeği Uygulanmıştır. Aracılık analizi Hayes (2013) tarafından geliştirilen SPSS PROCESS eklentisi (Model 4) ile yapılmıştır. Bulgular kendini saklamanın yetersizlik duygusu ile yalnızlık arasında kısmi bir aracılık işlevi gördüğünü (c’=0.03; p<.001) diğer bir deyişle bireyin yetersizlik duyguları arttıkça kendini saklamaya olan eğiliminin de arttığını ve bununla bağlantılı olarak bireyin kendini yalnız hissetme ihtimalinin de yükseldiğini göstermektedir. Araştırma bulgularına dayanarak, yetersizlik duygusuna sahip bireylerin diğerlerini tehdit olarak algıladıkları için (Adler, 1985) kendileri ile ilgili bilgileri paylaşmaktan kaçınmaya eğilim gösterdikleri ve bu eğilimin de yalnızlıkla sonuçlanma olasılığının arttığı belirtilebilir. Kendini saklama ile yetersizlik duygusu arasındaki pozitif ilişkiye yönelik araştırma bulgusu (r=.22, p<.05), kendini saklamanın durumsal nedenlerin (durumun niteliği, sosyal ortam ve bilginin muhteviyatı gibi) yanı sıra daha karmaşık bir psikolojik değişken olan yetersizlik duygusuyla da ilişkili olabileceğine işaret etmesi açısından önemli görülmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

the role of self-covering agent in the relationship between the sense of loneliness and inability
2019
Yazar:  
Özet:

the present study examined selfconcealment as a possible mediator in the relationship between inferiority feelings and loneliness one hundred and fortyseven students from anadolu university education faculty of threat in the ninferiority feelings scale the selfconcealment scale the ucla loneliness scale the mediation analysis was carried out the sps process macro model 4 that was developed by hayes 2013 the results of itselfconcealment mediated others due to the threat of self-conceality of misfortunity due to misfortunity of misfortunity of the ocence of the ocence of the ocence of the ocence of ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of the ocence in ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of the ocence of ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of ausity of the

Anahtar Kelimeler:

Self-concealment As A Mediator In The Relationship Between Inferiority Feelings and Loneliness
2019
Yazar:  
Özet:

The present study examined self-concealment as a possible mediator in the relationship between inferiority feelings and loneliness. One hundred and forty-seven undergraduate students from Anadolu University Education Faculty were administered the Inferiority Feelings Scale, the Self-Concealment Scale, the UCLA Loneliness Scale. The mediation analysis was performed using the SPSS PROCESS Macro (Model 4) that was developed by Hayes (2013). The results indicated that self-concealment mediated partially the relationship between inferiority feelings and loneliness (c’=0.03; p<.001), meaning that as inferiority feelings increase so does one’s tendency to self-concealment, which results in an increased likelihood of loneliness. Based on the results, it is possible to suggest that people with inferiority feelings may be unintentionally keeping information about themselves from others due to perceiving them as threats (Adler, 1985), and thus, feel more lonely. The positive correlation between inferiority feelings and self-concealment (r=.22, p<.05), is thought to be particularly important as it suggests that, aside from situationspecific factors such as the type of situation, social context and the content of information, a more complex psychological factor, inferiority feelings, might be at work when it comes to selfconcealment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Anadolu Journal of Educational Sciences International

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 302
Atıf : 2.122
2023 Impact/Etki : 0.651
Anadolu Journal of Educational Sciences International