Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 45
 İndirme 20
Evde Bakım Hizmeti Veren Yabancı İşçilerin Çalışma Koşullarından Kaynaklanan Sorunlar ve Çözüm Arayışları
2020
Dergi:  
Çalışma İlişkileri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, evde bakım hizmetinde istihdam edilen yabancı uyruklu ev işçilerinin sorunlarının değerlendirilmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, kartopu örneklemesi ile Ankara’da evde bakım işinde çalışan 36 yabancı uyruklu ile derinlemesine mülakat yapılmıştır. Nitel analizler çerçevesinde ulaşılan sonuçlara göre görüşülen göçmen ev işçilerinin köken ülkelerinden daha fazla para kazandıkları için Türkiye’de çalıştıkları, çoğunluğunun kayıt dışı, hepsinin ise yatılı ve tam zamanlı olarak evde bakım hizmeti verdikleri görülmüştür. Günlük çalışma süreleri ortalaması 17 saatten fazla olan bu işçilerin çalışma sürelerine kıyasla aylık gelirlerinin düşük olduğu saptanmıştır. Çoğunluğu kayıt dışı çalışan görüşmecilerin büyük kısmı sağlık güvencesi olmadan çalışmakta, hastalık durumunda işverenlerinden ilaç desteği almakta, memleketlerinden getirdikleri ilaç, vitamin ve bitkisel çayları kullanmaktadırlar. Görüşmeciler kendilerine sunulan imkânlar ve kazandıkları para göz önünde bulundurulduğunda çalışma koşullarından memnun olduklarını fakat kayıtlı ve sağlık güvencesine sahip bir şekilde çalışmak istediklerini ifade etmişlerdir. Bu çalışmada bu bağlamda bazı öneriler getirilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Problems and solutions arising from working conditions of foreign workers providing home care services
2020
Yazar:  
Özet:

This study aims to evaluate the problems of foreign domestic household workers employed in home care services and develop solutions proposals. In this context, a deep interview with 36 foreign citizens working in the home care business in Ankara was made with a cartridge sample. According to the results obtained in the framework of quality analyses, it has been seen that immigrant household workers who are discussed earn more money than their country of origin work in Turkey, most of them are unregistered, and all of them provide home care and full-time care services. The average daily working hours of these workers are 17 hours and their monthly income is lower compared to their working hours. Most of the unregistered interlocutors work without health insurance, in case of illness they receive drug support from their employers, they use the drugs, vitamins and herbal teas they bring from their hometown. The interlocutors said they were satisfied with the working conditions when taking into account the opportunities offered to them and the money they earned, but they wanted to work in a registered and health insurance manner. There are some recommendations in this context.

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Çalışma İlişkileri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 181
Atıf : 1.446
2023 Impact/Etki : 0.211
Çalışma İlişkileri Dergisi