Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 5
Çocuk Hemşirelerinin Mesleki İmajları: Profesyonel mi, Geleneksel mi?
2017
Dergi:  
Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma çocuk hemşirelerinin mesleki imajlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini, Ankara ilinde bulunan devlet ve üniversite hastanelerinin çocuk servislerinde çalışan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 205 çocuk hemşiresi oluşturmuştur. Veriler, Sosyo demografik soru formu, “Mesleki İmaj Ölçeği” 36 madde ve “Hemşirelik Mesleğine Yönelik İmaj Ölçeği” 42 madde kullanılarak toplanmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, t testi ve ANOVA testleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 29,94±5,55 yıldır. Hemşirelik Mesleğine Yönelik İmaj Ölçeği HMYİÖ ’ne göre hemşirelerin mesleki imaj puan ortalaması 135 bulunmuş ve orta düzeyde mesleki imaj algısına sahip oldukları belirlenmiştir. Mesleki İmaj Ölçeği’ne göre ise hemşirelerin %36,6’sının geleneksel imaja sahip olduğu saptanmıştır. Çocuk hemşirelerinin yaş, cinsiyet, çalışma yılı, eğitim durumu ve çalıştıkları kurumlara göre HYMİÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış, sadece çocuk hemşiresi olarak çalışmakla ilgili memnuniyet düzeylerine göre farklılık göstermiştir. Sonuç: Hemşirelerin kendi imajları ile ilgili algılarının belirlenmesi ve sonuçlara yönelik düzenlemeler yapılmasının hemşirelik mesleğinin gelişimi ve imaj algıları için önemli olacağı düşünülmektedir

Anahtar Kelimeler:

Occupational Image Of Pediatric Nurses: Professional or Traditional
2017
Yazar:  
Özet:

Objective: The purpose of this study was to determine the occupational image of Turkish pediatric nurses. Methods: A descriptive and cross-sectional design was used. The sample of the resarch was composed of 205 pediatric nurses working in pediatrics clinics of state and university hospitals in Ankara, the capital of Turkey. Data were collected by “Socioodemographic Questionnaires”, “Occupational Image Scale OIS ” and “Occupational Image Scale for the Nursing Profession OISNP ”. Data were assessed by descriptive statistics, independent t-tests and ANOVA test. Results: The avarage age of the nurses was 29.94±5.55. Avarage of the OIS for the nursing profession was 135 and it was detemined that the nurses had the moderate level occupational image. OISNP scores did not show any statistically significant difference, but they differed only according to their level of satisfaction with working as a pediatric nurse. According to the OIS, 36.6% of the nurses participating in the survey had the traditional. Conclusion: Determining the perceptions of nurses occupational images and making interventions for the results are thought to be important for the development of the nursing profession

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi

Dergi Türü :   other

Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi