Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Kompozit Üretiminde Takviye Malzemesi Olarak Kullanılabilecek Çeşitli Hayvansal Liflere Uygulanan Yüzey Modifikasyonlarının Lif Özelliklerine Etkisi
2018
Dergi:  
Tekstil ve Mühendis
Yazar:  
Özet:

 Günümüzde doğal kaynaklardan elde edilen liflerin kompozitlerde takviye malzemesi olarak kullanıldığı çalışmalar çeşitlenerek artış göstermektedir. Bu amaçla yaygın olarak kullanılan selülozik liflerin yanı sıra hafifliği, yüksek esneme ve izolasyon kabiliyetleri ve sürdürülebilir olması gibi özellikleri nedeni ile protein esaslı lifler de alternatif takviye malzemesi olarak kullanılmaktadır. Kompozit üretiminde matris-takviye malzemesi uyumluluğunu artırabilmek için bileşenlere genellikle yüzey modifikasyon işlemleri yapılmaktadır. Bu çalışmada kompozit malzemelerde takviye malzemesi olarak kullanılabilecek yün, tiftik, kaşmir ve deve liflerinin alkali ve hidrojen peroksit ile modifikasyonu yapılmış ve bu modifikasyon işlemlerinin liflere olan etkisi analiz edilmiştir. Yüzey işlemi görmemiş ve modifiye edilmiş liflerin kimyasal yapıları Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR), içyapıları X-Işını Difraktometresi (XRD) ve morfolojik özellikleri ise Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Ayrıca liflerin nem alımındaki değişim de belirlenmiştir. Yapılan analiz sonuçları incelendiğinde, modifikasyon işlemlerinin liflerin fonksiyonel gruplarında özellikle amid ve sülfür içeren grupları gösteren absorpsiyon piklerinin şiddetlerinde değişim meydana getirdiği tespit edilmiştir. Hidrojen peroksit muamelesi sonrası disülfür bağlarının okside olduğunu gösteren yeni pikler meydana gelmiştir. Modifikasyon işlemleri sonrası lifler benzer difraksiyon eğrileri vermesine rağmen, kristal yüzeylerini gösteren piklerin şiddetleri değişmiştir. Alkali ve hidrojen peroksit işlemleri sonrası lif yüzeyinden safsızlıkların kısmen uzaklaştığı, pulcuk tabakasının da modifikasyondan etkilendiği belirlenmiştir. Modifikasyon işlemleri sonrası lifin kütikül tabakasında meydana gelen değişim ile birlikte liflerin hidrofilliği artış göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Tekstil ve Mühendis

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 1.486
2023 Impact/Etki : 0.129
Tekstil ve Mühendis