User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 7
 Views 40
 Downloands 12
Okulöncesi Dönem Çocuklarında Hayal Gücü ve Yaratıcılık İlişkisi
2019
Journal:  
Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Yaratıcı davranışın en önemli bileşenlerinden biri, hiç kuşkusuz hayal edebilme ve soyut düşünebilmedir. Ancak hayal etmenin ya da soyut düşünebilmenin önündeki önemli engellerden biri de gerçekliğin katı ve değişmezliği yönündeki tutumlardır. Okulöncesi dönem çocuklarının bu konuda daha bağımsız davranabildikleri, gerçeklikler karşısında yetişkinlerden daha esnek davranabildikleri gözlemlenebilmektedir. Bu gözlemlerden hareketle bu çalışmanın temel amacı, erken çocukluk dönemi (0-6 yaş) çocuklarının hayal güçleri ile yaratıcılıkları arasındaki ilişkiyi, alanyazındaki kaynaklar ışığında ortaya koymaktır. Bu temel amaç doğrultusunda bazı soruların cevapları aranmıştır: Okulöncesi dönem çocuklarında sağ beyin yarıküresinin etkin olmasının altındaki neden ya da nedenler nedir? Okulöncesi dönem çocuklarında beyin yarıkürelerinden herhangi biri daha etkili ve işlevsel midir? Eğer herhangi bir yarıkürenin etkisi ve işlevselliği fazla ise bu durum ileriki yaşlarda değişmekte midir? Bilmeye dayalı etkinliklerimiz arttıkça sol beynimizin etkisi de bu paralelde artıyor denebilir mi? Sol beyin yarıküremiz dış dünyadan verilere (bilgilere) ihtiyaç duyarken, sağ beyin yarıküremiz öğrenmeye (veriye) pek ihtiyaç duymamakta mıdır? Alanyazından elde edilen bilgiler ve bu bilgilerden yapılan çıkarımlardan şu sonuçlara ulaşılmıştır: 1) 0-6 yaş çocuklarında sağ beyin yarıküreleri daha baskın olarak çalışmaktadır ve ergenlik döneminde ise bu baskınlık sol yarım küreye geçmektedir. 2) Sağ ve sol beyin yarıkürelerinin özelleşme ve gelişme süreçleri 14 yaşında sabitlenmektedir. 3) Bilgi dağarcığı arttıkça sol beyin yarıküresinin etkisi de o ölücüde artmaktadır. 4) Sol beyin yarıkürenin aksine sağ beyin yarıküresi öğrenmeye (verilere) pek de ihtiyaç duymamaktadır. 5) Çocukların yaratıcılıklarını geliştirmek için hayal güçlerini geliştirecek etkinliklere daha fazla yer verilmeli, çocukların hayallerini fiziksel gerçekliklerle kıyaslamadan daha özgür ve özgün davranmalarına fırsat verilmelidir.

Keywords:

The relationship between imagination and creativity in pre-school children
2019
Author:  
Abstract:

One of the most important components of creative behavior is undoubtedly the ability to imagine and think abstractly. But one of the important obstacles to imagination or abstract thinking is the attitudes towards the rigidity and immutability of reality. It can be observed that pre-school children can behave more independently in this matter, and they can behave more flexibly than adults in the face of realities. Based on these observations, the main objective of this study is to reveal the relationship between the imagination and creativity of early childhood (0-6 years) children, in the light of the sources in the field. For this basic purpose, some questions have been sought for answers: What are the reasons or causes of the right brain semiconductor being active in pre-school children?Is any of the brain fractures in pre-school children more effective and functional?If the effect and functionality of any part of it is too high, will it change in the future?As our knowledge-based activity increases, the effect of our left brain can also increase in this parallel?Does the left brain need data from the outside world, while the right brain does not need much to learn (data)?The information obtained from the field and the findings made from this information have come to the following conclusions: 1) The right brain scars work more aggressively in children 0-6 years old, and in adolescence, this pressure passes to the left hemisphere.2) The processes of personalization and development of the right and left brains are fixed at the age of 14.3) The more information diffusion increases, the effect of the left brain semiconductor also increases in that mortar.The left brain does not need to know the right brain, unlike the left brain.To develop their creativity, children should be given more place to develop their imagination activities, and children should be given the opportunity to behave more freely and originally than to compare their dreams with physical realities.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles




Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 313
Cite : 540
Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi