Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 18
 İndirme 1
Bebek Doğum Tartısının Maternal ve Fetal Komplikasyonlara Etkisi
2014
Dergi:  
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bebek doğum ağırlığının doğum sürecinde maternal ve fetal komplikasyonlara etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde Haziran 2011-Temmuz 2012 tarihleri arasında normal doğum tartısı olarak kabul edilen 2500-4000 g arası doğum yapmış 274 olgu (Grup 1) ile 4000 g üzeri doğum yapmış 246 olgu (Grup 2) dosyası retrospektif olarak incelendi. Oluşturulan bu iki grup demografik özellikler (yaş, gravida, parite, doğumda gebelik haftası, vücut kitle indeksi (VKİ)), doğum şekli, epizyotomi gereksinimi, 1. ve 5. dk. APGAR skoru, doğumda oluşan komplikasyonlar, bebeğin hastaneye yatış gereksinimi, yenidoğan yoğun bakım ünitesi gereksinimi ve hastanede yatış süresi açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Grup 1 (2500-4000 g) ve Grup 2 (>4000 g) maternal demografik özellikler açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak parite sayısının (p=0.02) ve obez hasta (VKİ>30 kg/m2) oranının (p=0.03) Grup 2 lehine anlamlı olduğu görüldü. Yine Grup 2 lehine sezaryen (p=0.04) ve epizyotomi gereksinimi oranında (p=0.008) istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu. Doğumda oluşan fetal komplikasyonlarda anlamlı bir farklılık saptanmazken, maternal doğum komplikasyonu (p=0.02) ve toplam doğum komplikasyonu (p=0.003) oranında gruplar arasında istatistiksel anlamlı bir farklılık bulundu. Sonuç: Doğum ağırlığının 4000 g’ın üzerinde olması epizyotomi gereksiniminde, sezaryen oranlarında ve doğumda oluşan maternal komplikasyonlarda istatistiksel anlamlı bir fark oluştururken, fetal komplikasyonlar, APGAR skorları, bebeğin hastaneye yatış gereksinimini ve kalış süresi açısından istatistiksel bir farklılık oluşturmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 360
2023 Impact/Etki : 0.026
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi