Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 14
Modernleşme Sürecinde Yaşlı Bakımında Manevi Bakım Uygulamaları
2020
Dergi:  
Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yaşlı bireyin bakımı geleneksel toplumda aile üyeleri tarafından yapılmaktadır. Ancak kente göçün artması ve bu yeni yerleşim yerinde kadın da dahil aile fertlerinin çalışma hayatına girmeleri evde yaşlıya bakılmasını zorlaştırmıştır. Böylelikle yaşlı birey huzurevine bırakılma ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu makale, geniş aileden çekirdek aileye evrilen toplumsal yapı içindeki yaşlının zorunlu mekân değişimini konu edinmiştir. Ayrıca bu zorunlu değişim sonucunda yapısal işlevselci yaklaşımla konu ele alınmaya çalışılmış ve bu süreçte manevi desteğin yaşlının huzurevine adaptasyonuna olumlu etki yapıp yapmadığı konu edinmiştir. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde aile türleri, huzurevi ve manevi bakıma dair kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. İkinci bölümde ise yaşlılık teorileri, modernleşme ve modernleşmenin unsuru olan bireyselleşme konusu ele alınmıştır. Sonuç olarak modernleşme sürecinde yaşlının yaşamdan geri çekilme teorisinde olduğu gibi bir pasifleşmenin olmadığı görülmüştür. Ayrıca huzurevine yerleşen yaşlının manevi desteğe ihtiyaç duyacağı ve psikososyal teoride olduğu gibi manevi destekle yaşlının verimli olacağı sayıltısı, yaşlı bireyin yaşam boyu huzurlu kılacağı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Intellectual Care Applications in Elderly Care in Modernization
2020
Yazar:  
Özet:

The care of the elderly individual is carried out by family members in the traditional society. But the increase in migration in the city and this new settlement have made it difficult for family members, including women, to enter the work life at home to take care of the elderly. This means that the elderly person is faced with the abandonment of peace. This article focuses on the compulsory place change of the elderly within the social structure evolved from a wide family to a core family. In addition, as a result of this compulsory change, the subject was tried to be addressed by a structural functional approach and the question was whether in this process the spiritual support had a positive impact on the adaptation to the age's condition. In the first part of the study, which consists of two sections, a conceptual framework for family species, peaceful and spiritual care was created. In the second part, the theories of aging are discussed on the subject of individualization, which is the element of modernization and modernization. As a result, there has been no passivity in the process of modernization, as in the theory of the retreat of the elderly from life. It has also been shown that the elderly person who is settled in the room will need spiritual support and that the elderly person will be efficient with spiritual support, as in the psychosocial theory, will make the elderly person peaceful throughout his lifetime.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.364
Atıf : 3.469
2023 Impact/Etki : 0.021
Toplum Bilimleri Dergisi