Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 7
Meme Kanseri İlişkili Lenfödem Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi: Kesitsel Gözlemsel Araştırma
2019
Dergi:  
Türk Osteoporoz Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızın amacı meme kanseri ile ilişkili lenfödem (MKİL) ve sağlıklı popülasyondaki hastalarda plazma D vitamini düzeylerini karşılaştırmak ayrıca sosyo-demografik ve klinik faktörlerin ve lenfödem şiddetinin D vitamini düzeylerine etkilerini tespit etmekti. Gereç ve Yöntem: MKİL’li 80 hasta [yaş ortalaması 55,5±8,9 (36-81)] ve kalsiyum ya da Vitamin D tedavisi altında olmayan 80 yaş ve cinsiyet uyumlu sağlıklı kontrol [yaş ortalaması 53,7±7,4 (32-70)] çalışmaya alındı. Olguların sosyo-demografik ve klinik özellikleri sorgulandı. Plazma 25-Hydroxyvitamin D3, kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz (ALP), parathormon (PTH) düzeyleri değerlendirildi. Lenfödem evre 0, I, II veya III olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Ortalama lenfödem süresi 23,5±13,8 aydı. MKİL’li hastalarda sağlıklı kontrollere oranla daha düşük D vitamini düzeyleri ve daha yüksek PTH ve ALP düzeyleri saptandı. Çok değişkenli regresyon analizi sonucunda, MKİL hastalarında D vitamini düzeyleri ile yaş, meme kanseri evresi ve hastalık süresi arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkarıldı. Evre 3 lenfödem hastalarında, evre 1’e kıyasla D vitamini düzeyi daha düşük ve PTH düzeyi anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: D vitamini düzeyleri lenfödemli hastalarda sağlıklı kontrollere oranla daha düşük saptanmıştır. Şiddetli lenfödemi olan hastalarda D vitamini düzeylerinin daha düşük saptanmasına rağmen, çok değişkenli regresyon analizi lenfödem şiddetinin D vitamini düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Osteoporoz Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 98
Atıf : 13
2023 Impact/Etki : 0.028
Türk Osteoporoz Dergisi