Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde Öğrenci Kliniğinde Gerçekleştirilmiş Olan Kanal Tedavilerinin Yeterliliklerinin Radyografik Olarak Değerlendirilmesi
2008
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı Ondokuzmayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde 4. ve 5. dönem stajyer öğrenciler tarafından gerçekleştirilmiş olan kök kanalı tedavilerinin radyografik olarak yeterliliklerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu incelemede kanal tedavilerinin gerçekleştirilmiş olduğu hasta kayıtları incelemeye alınmıştır. Bu kayıtlarda toplam 106 adet endodontik tedavi görmüş dişe ait 260 adet kök kanal dolgusu radyolojik olarak incelenmiştir. Kök kanal dolgularının kalitesini belirleyebilmek için periapikal filmlerden yararlanılmıştır. Her bir kökteki kanal dolgusu radyografik apeks ile olan ilişkisi açısından kabul edilebilir, kısa ya da taşkın olarak sınıflandırılmışlardır. Kök kanal dolgusunun densitesi ve kalitesi ise, kanal içerisindeki boşlukların mevcudiyetine göre değerlendirilmiştir. Lokalizasyon, pozisyon ve kurvatürlerine göre her bir gruptaki dişler Kruskal- Wallis ve Mann-Whitney U analizleri ile istatistiksel olarak incelenmişlerdir. Bulgular: Kök kanalı dolgularının yaklaşık %89’u apekse kabul edilebilir bir mesafe ve densitede iken, yaklaşık olarak %8’i kısa ve % 3 ’ü taşkın olarak bulunmuştur. Yetersiz olarak kabul edilmiş olan kanal dolgularına molar dişlerde tek köklü ön grup dişlere oranla daha fazla oranda rastlanılmış (%40) (p<0.01), bununla birlikte çeneler arasında herhangi bir farklılığa rastlanılmamıştır(p>0.01). Sonuç: Stajyer öğrenciler tarafından gerçekleştirilen kanal tedavilerinin yeterliliği % 89 olarak bulunmuştur. Fakat bu başarı oranı ne yazık ki molar dişlerde yakalanamamıştır. Branşlaşmış klinik inceleme ile preklinik ve klinik çalışma saatlerinin arttırılması tedavi kalitesini yükseltebileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 29
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi