Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 6
İstanbul-Sarıyer Yöresi sahil çamı ağaçlandırmaları için gövde çapı modelleri
2020
Dergi:  
Türkiye Ormancılık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sahil çamı (Pinus pinaster Ait.) ülkemizde endüstriyel plantasyon kurmak amacıyla kullanılan en önemli ağaç türlerinden biridir. Bu çalışmada, İstanbul-Sarıyer Yöresi sahil çamı plantasyonları için gövde çapı modelleri geliştirilmiştir. Çalışma kapsamında toplam 194 örnek ağaç üzerinde yapılan detaylı ölçümlerden yararlanılmıştır. Modellerin geliştirilmesi için en küçük kareler yöntemi kullanılmıştır. Gövde çapı modellerinin geliştirilmesi sırasında karşılaşılan otokorelasyon probleminin çözümü için ikinci derece otoregresif hata yapısı (CAR(2)) ve çoklu bağıntı probleminin varlığının araştırılması için koşul sayıları kullanılmıştır. Modellerin performansları çap, boy, ticari hacim ve toplam ağaç hacmi tahminleri açısından değerlendirilmiştir. Bu amaçla beş farklı ölçüt (R2, RMSE, AIC, BIC ve AAE) kullanılmıştır. Ölçüt değerleri incelendiğinde; çap tahminlerinde Kozak (2004), ağaç boyu, ticari ve toplam hacim tahminlerinde ise Fang vd. (2000) tarafından geliştirilen modelin daha başarılı olduğu görülmüştür. Ancak tahmin performansları açısından modeller arasında önemli farklılıkların olmadığı da söylenebilir. Bu nedenle, sahil çamı plantasyonlarında yapılacak gövde çapı ve hacim tahmini çalışmalarında hangi modelin tercih edileceğine uygulayıcının karar vermesi daha doğru olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Istanbul-Sarıyer area coastal straw trees for body diameter models
2020
Yazar:  
Özet:

The pineapple (Pinus pinaster) It is one of the most important trees used in our country for the purpose of building industrial plantations. In this study, body diameter models have been developed for the Istanbul-Sarıyer area coastal straw plantations. In the study, a total of 194 samples were used for detailed measurements on the tree. The smallest square method has been used to develop the models. For the resolution of the problem of autocorrelation encountered during the development of body diameter models, the second-degree autoregressive error structure (CAR(2)) and the presence of multiple connectivity problems have been used. The performance of the models was assessed in terms of diameter, size, commercial volume and total tree volume forecasts. For this purpose, five different standards (R2, RMSE, AIC, BIC and AAE) have been used. When the measurement values are studied; in diameter forecasts Kozak (2004), in tree length, commercial and total volume forecasts Fang etc. The model developed by (2000) was more successful. However, it can also be said that there are no significant differences between the models in terms of predictive performance. Therefore, it would be more appropriate for the practitioner to decide which model will be preferred in the body diameter and volume estimate studies to be performed in the coastal therm plantations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Ormancılık Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 3.299
2023 Impact/Etki : 0.224
Quarter
Mühendislik Temel Alanı
Q1
18/114

Mimarlık, Planlama ve Tasarım Temel Alanı
Q2
11/33

Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Temel Alanı
Q2
29/73

Türkiye Ormancılık Dergisi