Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 38
 İndirme 9
Çevrimiçi Gazetecilikte Fikri Mülkiyet Hakları Sorunu
2017
Dergi:  
AJIT-e: Academic Journal of Information Technology
Yazar:  
Özet:

Medya sektörü bilgisayar ve ağ teknolojilerindeki yenilikleri yakından takip eden ve bu yenilikleri iş süreçlerine uygulayan, hatta işin kendisi haline getiren sektörlerin başında gelmektedir. Hiç kuşkusuz çevrimiçi gazeteler böyle bir sürecin sonunda ortaya çıkan, haber üretim/tüketim süreçlerinin bilgisayar ve ağ teknolojisi üzerinden yürütüldüğü ve üzerine kurulu olduğu sistemin sunduğu fırsatlardan sonuna kadar faydalanan iletişim mecralarıdır. Yaşanan teknolojik gelişmeler bir yandan haber üretimi/tüketimini hızlı, kolay ve ucuz hale getirirken bir yandan da üretilen içeriğin çok çabuk bayatlamasına sebep olmaktadır. Haber içeriklerinin hızlı yayılımı gazetecilik meslek etiği açısından bazı ihlal ve riskleri de beraberinde getirmektedir. Telif hakları ihlali ve intihal çevrimiçi gazetelerin karşılaştıkları sorunların başında yer almaktadır. Büyük emek ve uğraşlar sonucu üretilen içerikler, çevrimiçi mecrada kes/kopyala/yapıştır komutlarıyla izin alınmadan ve bedeli ödenmeden onlarca çevrimiçi yayın yapan sitede kullanabilmektedir. Mevcut hukuksal düzenlemeler, yaşanan teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmakta ve çevrimiçi mecradaki fikri mülkiyet sorunu giderek karmaşık bir hal almaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, çevrimiçi gazeteler ve gazeteciler açısından yaşanan intihal sorununun telif hakları çerçevesinde incelenmesi ve gazetecilik mesleğinin karşılaştığı risklerin mevcut hukuksal düzenlemeler ve vakalar üzerinden irdelenmesidir.

Anahtar Kelimeler:

Intellectual Property Rights Issue In Online Journalism
2017
Yazar:  
Özet:

The media sector is at the forefront of sectors that closely follow innovations in computer and network technologies, and that apply these innovations to business processes and even make them work. No doubt online newspapers are the communication media that have emerged at the end of such a process and that take advantage of the opportunities that the system provides that the news production/consumption processes are conducted through computer and network technology and that it is based on it. Technological developments make news production/consumption fast, easy and cheap, while causing the produced content to be consumed very quickly. Rapid dissemination of news content is accompanied by some violations and risks in terms of journalistic ethics. Copyright infringement and plagiarism are at the forefront of the problems facing online newspapers. Content produced with great effort is used on the site, which has dozens of online publications, without permission, with cut/copy/paste commands online. Current legal regulations are falling behind technological developments, and the issue of intellectual property in the online world is becoming increasingly complex. The aim of the study is to examine the issue of plagiarism in terms of online newspapers and journalists within the framework of the copyrights and examine the risks faced by the journalism profession through current legal arrangements and cases.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


AJIT-e: Academic Journal of Information Technology

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 332
Atıf : 1.893
2023 Impact/Etki : 0.471
AJIT-e: Academic Journal of Information Technology