Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Siyah Alaca ineklerde dış görünüş özellikleri ile süt ve döl verim özellikleri arasındaki genetik ilişkiler
2021
Dergi:  
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, Kırşehir ilinde özel bir süt sığırı işletmesinden yetiştirilen 230 baş Siyah Alaca ineğinin dış görünüş özelliklerine ait bazı parametrelerin tahmin edilmesi ve bu özellikler ile süt ve döl verim özellikleri arasındaki korelasyonların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Genetik parametre ve kalıtım dereceleri tahmini için BLUP Hayvan Modeli’ni (Animal Model, birey modeli) esas alan MTDFREML programından yararlanılmıştır. Dış görünüş özellikleri için kalıtım dereceleri 0.07 ile 0.44 arasında hesaplanmıştır. Genel olarak, sütçülük özelliği için orta, beden özellikleri için düşük-orta, ayak ve bacak özellikleri için düşük, meme özellikleri için ise orta-yüksek düzeyde kalıtım dereceleri hesaplanmıştır. Süt (305-gSV) ve döl verim özellikleri (BİTAS, SP ve BA) için kalıtım dereceleri ise 0.05 ile 0.18 arasındadır. Dış görünüş özellikleri ile süt ve döl verim özellikleri arasındaki genetik korelasyonlar sırasıyla -0.90 ile 0.96 ve -0.33 ile 0.61 arasında hesaplanmıştır. Süt ve döl verim özellikleri ile dış görünüş özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar ise düşük düzeyde ve -0.25 ile 0.25 arasında belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, yüksek sağrılı, narin sütçülük özelliğinde, geniş göğüslü, derin bedenli, alçalan ve geniş sağrılı, dik arka bacak açılı, kuru arka diz yapısı, yüksek arka memeli ve toplam puan bakımından daha iyi damızlık vasfı taşıyan ineklerin daha yüksek süt verimine sahip olduğunu göstermiştir. Dar göğüslü, sığ bedenli, dar sağrılı ve zayıf bir meme bağlantısına sahip inekler ise daha kısa bir BİTAS’a sahiptir. Bu sonuçlar, Siyah Alaca ineklerde bu özelliklerin süt ve döl verim performansının iyileştirilmesinde dolaylı seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Genetic relationships between the external appearance characteristics and the productivity characteristics of milk and flour in black cows
2021
Yazar:  
Özet:

This research was done with the aim of estimating some parameters of the external appearance characteristics of the 230 head Black Alaca cow grown from a special milk cattle plant in the province of Kırşehir and determining the correlations between these characteristics and the milk and cattle productivity characteristics. The MTDFREML program is based on the BLUP Animal Model (Animal Model, Individual Model) to estimate genetic parameters and inheritance degrees. Heredity degrees for external appearance characteristics are calculated between 0.07 and 0.44. In general, the average for the milk characteristics, the low-mediate for the body characteristics, the low for the foot and leg characteristics, and for the breast characteristics, the middle-high levels of heredity are calculated. The inheritance degrees for milk (305-gSV) and milk performance characteristics (BITAS, SP and BA) are between 0.05 and 0.18. Genetic correlations between the external appearance characteristics and the milk and milk productivity characteristics are calculated between -0.90 and 0.96 and -0.33 and 0.61 respectively. The phenotypic correlations between milk and milk performance characteristics and external appearance characteristics are determined at a low level and between -0.25 and 0.25. The results have shown that cows with high moisture, thin moisture, large breasts, deep bodies, low and wide moisture, straight back leg angle, dry back knee structure, high back breasts and better moisture vase in terms of total score have higher milk output. Cows with narrow breasts, thick bodies, narrow and weak breast bonds have a shorter BITAS. These findings have shown that these properties in Black Alaska cows can be used as an indirect selection criterion for improving the milk and milk performance.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 824
Atıf : 4.305
2023 Impact/Etki : 0.165
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi