Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 111
 İndirme 25
 Sesli Dinleme 1
Adorno’da Kant’ın Özgürlük Kavrayışının Eleştirisi
2020
Dergi:  
Beytulhikme An International Journal of Philosophy
Yazar:  
Özet:

Aydınlanma felsefesinin özünü teşkil eden pozitivist perspektif ve onun bağlı olduğu akıl kavrayışı üzerine eleştirel düşüncelere sahip olan Adorno, Kant’ın katı bir şekilde yasaya bağlılığı merkeze alan özgürlük nosyonunun soyut, deneyimden kopuk, zorlayıcı/baskıcı bir nitelikte olduğunu ifade eder. Buna göre doğanın kör gücü karşısında aklı devreye sokan Kant, özgür eylemi saf akla göre hareket etme şeklinde açıklar. Ahlak yasalarını özgürlük yasaları olarak ele alan Kant’ta özgürlük hem aklın mutlak biçimde kullanılması hem de itaat edilmesi ve ona göre davranılması gereken yasa olarak değerlendirilir. Bu bağlamda Adorno, otoriter düşüncelere sahip olmasa da Kant’ın ahlak felsefesinin başka türlü davranmaya izin vermeyecek şekilde yapılandırıldığını ima eder. Adorno’nun düşüncelerinden hareket eden bu çalışma sözü edilen çerçeve içerisinde Kant’ın özgürlük kavrayışını dört kısımda değerlendirmeyi amaçlamaktadır: (i) Doğanın nedenselliği karşısında dengeleyici bir güç olarak özgürlük, (ii) deneyimden koparılan ve tinselleştirilen özgürlük, (iii) yasayı merkeze alarak eylemde bulunmayı ifade eden özgürlük (iii) burjuva çalışma ahlakı ile iç içe olan özgürlük.

Anahtar Kelimeler:

Criticism of Kant's Conception of Freedom in Adorno
2020
Yazar:  
Özet:

Adorno, who has critical opinions on the positivist perspective that forms the essence of the illumination philosophy and the intellectual understanding that it relies on, expresses that Kant’s conception of freedom, which is firmly focused on lawful commitment, is of an abstract, discontinuous, compelling/pressive nature. Accordingly, Kant, who activates the mind in the face of the blind power of nature, explains freedom of action in the form of action according to pure mind. In Kant, which considers moral laws as freedom laws, freedom is regarded as a law that must both be used and obeyed in absolute manner and to be treated according to it. In this context, Adorno suggests that although it does not have authority, Kant’s moral philosophy is structured in such a way that it does not allow otherwise to behave. This study, based on Adorno’s opinions, aims to evaluate Kant’s concept of freedom within the aforementioned framework in four parts: (i) freedom as a balance force against nature’s causality; (ii) freedom separated from experience and tinsualized; (iii) freedom to act in the center of the law; (iii) freedom inherent in the morality of the bourgeois work.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Beytulhikme An International Journal of Philosophy

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 543
Atıf : 853
2023 Impact/Etki : 0.042
Beytulhikme An International Journal of Philosophy