Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
İzmir ilinde kiraz ağaçlarında zararlı Cicadivetta tibialis (Panzer, 1798) (Hemiptera: Cicadidae)’in yayılışı, doğadaki biyolojisi ve doğal düşmanları üzerinde araştırmalar
2016
Dergi:  
Bitki Koruma Bülteni
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma İzmir ilinde kiraz ağaçlarında zararlı Cicadivetta tibialis (Panzer, 1798) (Hemiptera: Cicadidae)’in yayılışı, doğadaki biyolojisi ve doğal düşmanlarını belirlemek amacıyla 2005-2008 yıllarında yürütülmüştür. C.tibialis’in İzmir ilindeki yayılışını belirlemek için 17 ilçede bulunan 98 bahçede incelemeler yapılmıştır. Kontrol edilen toplam 98 bahçenin %55.10’unda bu türe rastlanmıştır. Kemalpaşa/Yukarıkızılca’daki bir bahçede zararlının biyolojisi ile ilgili gözlem ve sayımlar yapılmış, 10 ağacın altında ergin çıkışından itibaren çıkış yapan nimflere ait gömlekler haftalık aralıklarla sayılmıştır. Ayrıca 10 ağacın tacı altına tahta kasalar yerleştirilerek, çıkış yapan erginler sayılmıştır. Çalışma sonucunda C. tibialis erginlerinin mayıs ayının ikinci haftası içinde ilk kez görülerek, ağustos ayının birinci haftasına kadar 71-80 günlük süre boyunca doğada bulunduğu, en fazla ergin çıkışının haziran ortası ile temmuz başı arasında olduğu görülmüştür. Gerek kasalarda elde edilen ergin sayıları ve gerekse ağaç başına düşen nimf gömleği sayıları arasında yıllara göre farklılıkların olduğu ve en yüksek sayısal değere 2008 yılında, en düşük değere ise 2005 yılında ulaşıldığı belirlenmiştir. Erginlerine daha çok kirazda, az miktarda ise kuş kirazı ve zeytin, şeftali, erik, kayısı gibi meyve ağaçlarında ve kanyaş ile sirken gibi otsu bitkilerde rastlanmıştır. Yıllara göre değişmekle beraber ilk yumurtalarına haziran ayının birinci haftasından itibaren rastlanmış, ilk yumurta açılımının ise temmuz ayının son haftasından itibaren başladığı görülmüştür. Bu türün kiraz, idris, zeytin, şeftali ve kanyaşa yumurta bıraktığı, yumurtaların bırakıldıktan 43-56 gün sonra açıldıkları belirlenmiştir. Açılan yumurtalarda çıkan nimfler hızlı bir şekilde toprak altına geçerek değişik bitki kökleriyle beslenirler. Doğal düşmanları arasında yer alan Argiope lobata (Pallas, 1772) ve Araneus triguttata (Fabricius, 1775) (Araneae: Araneidae) isimli örümcek türlerinin C. tibialis erginleri ile beslendiği saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Bitki Koruma Bülteni

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.123
Atıf : 955
Bitki Koruma Bülteni