Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Okul Öncesi Öğretmenlerinin Sınıf İçi Geçiş Etkinliklerini Kullanma ve Planlama Durumlarının İncelenmesi
2024
Dergi:  
Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Okul öncesi eğitimdeki geçişler, çocukların gelişimine önemli katkılarda bulunan bir süreçtir. Sınıf içi geçişler, çocukların öğrenmelerini kolaylaştırır, sosyal uyumu geliştirir ve sınıf yönetimine katkı sağlar. Araştırmalar, geçiş stratejilerinin çocukların sosyal-duygusal becerilerini geliştirebileceğini, problem davranışlarını azaltabileceğini ve etkili bir sınıf yönetimi sağlayabileceğini göstermektedir. Bu araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin sınıf içi geçiş etkinliklerini kullanma ve planlama durumları incelenmiştir. Bu araştırmanın katılımcılarını Ankara ve Konya ilindeki anaokullarında görev yapan toplam 17 öğretmen oluşturmaktadır. Katılımcılar uygun örnekleme yolu ile seçilmiştir. Öğretmenlerin sınıf içi geçişlere yönelik görüşlerini ve kullanılan stratejileri belirlemek amacıyla görüşme ve gözlemler yapılmıştır. Araştırma verileri içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca nitel araştırmalarda geçerlilik, güvenirlik ve araştırmacı rolünün önemine dikkat edilmiştir. Araştırma sonucunda araştırmaya katılan öğretmenler, sınıf içi geçişleri "düzenli olarak planlanan faaliyetler arası geçiş" olarak tanımlamışlardır. Öğretmenler, sınıf içi geçişlere yönelik "etkinlikler arası geçiş", "etkinlikler arası kopukluğu önleyen çalışma", "çocukları bir sonraki etkinliğe hazırlamak" ve "etkinlikleri birbirine bağlamak" şeklinde görüş belirtmişlerdir. Öğretmenler, sınıf içi geçişleri planlarken çocukların bireysel özelliklerine, programın dengeli olmasına ve sınıfın fiziksel durumuna dikkat ettiklerini belirtmişlerdir. Ayrıca öğretmenlerin en çok işitsel stratejileri kullandıkları ve serbest zaman etkinliğinden sonraki geçişlerde problem yaşadıkları görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular alan yazında yapılan çalışma sonuçları ışığında tartışılarak öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

An Investigation Of Preschool Teachers’ Use and Planning Of Classroom Transition Activities
2024
Yazar:  
Özet:

Transitions in preschool education are a process that contributes significantly to children's development. Transitions in the classroom facilitate children's learning, improve social cohesion, and contribute to classroom management. Research shows that transition strategies can improve children's social-emotional skills, reduce problem behaviors, and provide effective classroom management. In this research, preschool teachers' use and planning of in-class transition activities were examined. The participants of this research consist of a total of 17 teachers working in kindergartens in Ankara and Konya. Participants were selected using convenience sampling method. In this study, interview and observation methods were used to determine teachers' views on classroom transitions and the strategies used. The research data were analyzed using the content analysis method and attention was paid to the importance of validity, reliability and the role of the researcher in qualitative research. In the results of this study, which examined preschool teachers' views on classroom transitions and their use and planning of classroom transition activities, the teachers participating in the research defined classroom transitions as "transition between regularly planned activities". Teachers' views on classroom transitions were "transition between activities", "work that prevents disconnection between activities", "preparing children for the next activity" and "connecting activities". Teachers stated that they paid attention to the individual characteristics of the children, the balance of the curriculum and the physical condition of the classroom while planning classroom transitions. It was also observed that teachers mostly used auditory strategies and had problems with transitions after free time activities. The findings obtained from the research were discussed in the light of the study results in the literature and suggestions were presented.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 258
Atıf : 2.105
2023 Impact/Etki : 0.056
Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi