Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
Üç Farklı Perspektiften 65 Yaş ve Üzeri Katılımcıların Konuşma, Dil, Ses ve Yutma Problemleri: 65 ve Üzeri Bireyler, Bakım Verenler ve Doktorlar
2021
Dergi:  
Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada 65 yaş ve üzeri bireylerin deneyimliyor oldukları dil, konuşma, ses ve yutma problemlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. İkincil olarak 65 yaş ve üzeri bireyler, bakıcılar ve doktorların bu problemlere yönelik yanıtlarının karşılaştırılması hedeflenmektedir. Yöntem: Çalışma 3 farklı katılımcı grubu ile yürütülmüştür. Katılımcı gruplarında 65 yaş ve üstü bireyler, doktorlar ve bakıcılar yer almaktadır. Her grupta 25 katılımcı, çalışmada ise toplam 75 katılımcı bulunmaktadır. Veriler yüz yüze görüşmeler aracılığıyla elde edilmiştir. Veri toplamak amacıyla görüşme sorularını içeren üç eş değer form hazırlanmıştır. Veri analizi, tanımlayıcı ve durumsal analiz ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: 65 yaş ve üzeri katılımcılar, konuşmalarından memnun olduklarını ve iletişimlerini etkileyen bir işitme problemi yaşamadıklarını belirmişlerdir. Yaşla birlikte, seslerinin değişmediğini de bildirmişlerdir. Bakım verenler ise yaşlı bireyler ile iletişimde, en yaygın sorunların işitme sorunları ve hafıza bozukluklarından kaynaklı olduğunu belirtmiştir. Benzer şekilde doktorlar da 65 yaş ve üstü kişilerle iletişim söz konusu olduğunda, hafıza ve işitme sorunlarının en zorlayıcı sorunlar olduğunu belirttiler. Ayrıca 65 yaş ve üzeri kişilerin zaman zaman kendilerini etkili bir şekilde ifade edemediklerini ve bu durumun doktorlar için muayene sürecini zorlaştırdığını ifade etmişlerdir. Sonuç: Bazı bulgular, literatür bulguları ile tutarlılık göstermektedir. 65 yaş ve üzeri bireylerin yanıtları ile tutarsızlık görülse de bakım verenler ve doktorların yanıtları literatür bulguları ile benzer niteliktedir. Üç grubun da yaşlanma sürecinde yaşanabilecek sorunlar konusunda bir miktar farkındalığa sahip olmasının, olası bozuklukları erken tespit edilmesi, etkili bir tedavi/rehabilitasyon ve iletişim süreci için önemli olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Speech, Language, Voice and Swallowing Problems Of Individuals Who Are Over 65 From Three Different Perspectives: 65+ Individuals, Caregivers and Doctors
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: This research aims to identify the problems which are experienced by individuals who are over 65 years old about language, speech, language, voice and swallowing. It is also intended to determine the opinions of doctors, caregivers about these problems and compare the opinions of these three different groups. Method: The study was conducted with 3 different participant groups; aged 65 and over individuals, doctors and caregivers. Each group had 25 participants, in total 75. The data was obtained through face-to face interviews. Three equivalent interview questions prepared by the researches were used as data collection tool in the study. Descriptive and situational analysis were conducted. Results: The participants who were aged 65 and over stated that they were satisfied with their speech and they did not have a hearing problem that affected their communications. It was also found that they stated that their voices did not change compared to the past. The caregivers stated that the most common problems related to communication attempts were hearing problems and memory impairments. The doctors also gave the same answers. They also stated that people 65 years and older were unable to express themselves effectively from time to time and this situation made the examination process harder for them. Conclusion: The findings showed consistency with the literature findings. Although most of the findings related to 65+ individuals’ opinions were consistent with the literature, there were not with doctors’ and caregivers’. It shows that three groups should have some awareness about the problems which may be experienced during the aging process to detect possible disorders early, make the communication process smooth and have an effective treatment period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 137
Atıf : 1.305
2023 Impact/Etki : 0.381
Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi