Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 30
 İndirme 4
Mukâtil B. Süleyman’ın Zeydî Ve Mürciî Oluşu Meselesi
2018
Dergi:  
Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hz. Peygamber sonrasında eserleri ve görüşleriyle İslam düşüncesinin gelişmesine katkıda bulunan bilim adamlarından biri de Mukâtil b. Süleyman’dır. Mukâtil, ilim çevrelerince Kur’an’ı bütünüyle tefsir eden ilk müfessirlerden biri olarak kabul edilmektedir. O, tefsirinin yanı sıra kaleme aldığı diğer eserlerle kelam, hadis, fıkıh gibi disiplinlerin gelişimine de katkıda bulunmuştur. İslami konulardaki bazı yorumları, kendisine atfedilen asılsız görüşler sebebiyle ismi, kendilerini merkeze alıp diğer insanları, grup ve fırkaları buna göre tasnif edenler; kendilerine yakınlık ve uzaklığa göre onları konumlandırmaya çalışanlar tarafından bid‘at mezheplerle beraber anılmıştır. Bu tür olumsuz ithamlara maruz kalan sadece kendisi de değildir. İslam tarihinde Ebû Hanife ve İmam Mâtürîdî gibi pek çok bilim adamı hakkında da bu tür mesnetsiz ve olumsuz yakıştırmalar yapılmıştır. Mukâtil, bazı ayetlere getirdiği yorumlarda Hz. Ali’yi ön plana çıkarmıştır. Buradan hareketle Zeydilik ile itham edilmiştir. İmanla ilgili kimi görüşlerinden dolayı da Mürcî olarak nitelendirilmiştir. Bize göre onun hakkındaki bu tür olumsuz ithamlar onun hakkındaki ön yargılı değerlendirmeler ve görüşlerine bütüncül değil parçacı yaklaşılmasından kaynaklanmaktadır. Objektif bir bakış açısıyla değerlendirilseydi Mürcî ve Şii-Zeydî olmasından ziyade sünni olduğu sonucuna ulaşılabilirdi. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 295
Atıf : 396
2023 Impact/Etki : 0.16
Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi