Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 31
 İndirme 4
BİBERDE KÖK BOĞAZI YANIKLIĞI HASTALIĞININ PATOJENİSİTESİNİN BELİRLENMESİNDE FARKLI YÖNTEMLER VE BİYOLOJİK MÜCADELESİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR
2013
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Biberde Kök Boğazı Yanıklığı Hastalığı (Phytophthora capsici Leon.) biberin en tahripkâr hastalıklarından biridir. Türkiye'de bu hastalığın kontrolü için bir çok kimyasal ile çalışılmış olmasına karşın ruhsatlı bir bitki koruma ürünü bulunmamaktadır. Hastalığın kontrolü temel olarak kültürel önlemlere dayanmaktadır. Bu çalışma ile hastalıkla mücadele yöntemlerinden biri olan biyolojik savaş ele alınmıştır. Bu amaçla çalışmada 6 adet floresan Pseudomonas antagonist bakteri kültürü kullanılarak hem in-vitro hem in-vivo da hastalığa etki araştırılmıştır. In vivo denemeler, iklim odasında saksı koşullarında biber bitkilerini hastalandırmak amacıyla; gövde inokulasyonu, toprağa zoospor inokulasyonu, parçalanmış miselli agar plakların sulama suyuyla bitkiye verilmesi ve miselli agar plaklarının bitkinin dibine bırakılması şeklinde 4 farklı patojenisite yöntemi kullanılarak yütülmüştür. İklim odasında gerçekleştirilen biyolojik mücadele çalışmalarında ise miselli agar plaklarının bitkinin dibine bırakılması şeklinde yapılan inokulasyon yöntemi hem belirtilerin uniform bir şekilde çıkması hem de uygulama kolaylığı nedeniyle seçilmiştir. Çalışmada U12 ve U14 kodlu bakteri izolatları en yüksek olmak üzere tüm antagonistler ikili kültür testlerinde hastalığa karşı etkili bulunmuştur. Kökçük testlerinde, U12 izolatı uygulamasız kontrolle göre tohumların %70'ini enfeksiyona karşı korumuştur. Ancak U14 izolatı ikili kültür testinde başarılı bulunmasına karşın hem kökçük hem saksı testlerinde başarılı olamamıştır. Saksı çalışmalarında U12 ve U17 izolatlarından başarılı sonuçlar alınmıştır.Anahtar Kelimeler: Biber, Phytophthora capsici, biyolojik savaş, Pseudomonas.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 496
Atıf : 1.980
2023 Impact/Etki : 0.19
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi