Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
Somali Koşullarında Yetiştirilen Farklı Papaya Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri ve Verim Performansları
2023
Dergi:  
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışma, 2019-2020 arasında Somali’nin Shabelle bölgesindeki Afgoye şehrinden 10 km uzakta açık alanda yürütülmüştür. Araştırmada, Somali koşullarında farklı papaya çeşitlerinin fenolojik özelikleri ve verim açısından gösterdikleri performansları belirleyerek, üreticiye uygun çeşit önermek amaçlanmıştır. Denemede materyal olarak dişi ve erkek ağaç oranının dengelenmesine ihtiyaç duymaksızın, üreticilerin yetiştirebilecekleri, ihracatta tercih edilen ve hermafrodit çeşit olan ‘Eksotika II’ ve yerel bir çeşit olan ‘Somali Papaya’ kullanılmıştır. Hermafrodit çeşit ‘Eksotika II’ Malezya Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’den (MARDI) temin edilmiştir. ‘Eksotika II’ ve ‘Somali Papaya’ tohumları maxpeat torf içeren 7x9’luk viyollerde çimlendirilerek gelişmeleri sağlanmıştır. Boyları 50 cm’e ulaşan papaya fidanları 3x3 metre olacak şekilde bahçeye dikilerek yetiştirilmiştir. ‘Eksotika II’ papaya ağaçları ve ‘Somali Papaya’ yerel çeşidinin dişi ağaçlarında ağaç yüksekliği (cm), gövde kalınlığı (cm), ağaç başına yaprak sayısı (adet), dikimden ilk çiçeklenmeye kadar geçen süre (gün), çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre (gün), ağaç başına meyve ağırlığı (kg) ve meyve tutumu (adet/ağaç), değerleri araştırılmıştır. İn vivo ortamda, ‘Eksotika II’ ve ‘Somali Papaya’ çeşidinin tohumları 15 gün içerisinde çeşide bağlı olarak % 58 (Eksotika II) ile % 67 (Somali Papaya) arasında çimlenme göstermişlerdir. Ağaç yüksekliği, dikimden ilk çiçeklenmeye kadar geçen süre, çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre, ağaç başına meyve ağırlığı ve meyve tutumu değerleri ‘Eksotika II’ ve ‘Somali Papaya’ çeşidinin dişi ağaçlarında birbirine benzer sonuçlar vermiştir. Gövde kalınlığı ve ağaç başına yaprak sayısı bakımından ‘Eksotika II’ çeşidi yerel çeşide göre daha yüksek değerlere sahiptir. Ağaç başına meyve ağırlığı en yüksek çeşit 41.17 kg ile ‘Eksotika II’ papaya’ çeşididir. ‘Somali Papaya’ yerel çeşidi (dioik) papaya ağaçlarından verim alınabilmesi için gerekli olan dişi ve erkek ağaç oranı yaklaşık 93 gün (dikimden ilk çiçeklenmeye kadar geçen süre) sonra belirlenebilmektedir. Çiçek yapılarına göre dişi veya erkek olduğu belirlenen ağaçlar arasından dişi ağaçlar ile verimsiz erkek ağaçların %25’ini bırakılarak diğerlerinin teklendiği ‘Somali Papaya’ sı gibi dioik çeşitlerin yerine, ‘Eksotika II’ çeşidi papaya yetiştiricilere önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The phenological characteristics and performance of the different papaya varieties grown in the Somali conditions
2023
Yazar:  
Özet:

The study was conducted in the open area, 10 km from the Afgoye city in the Somali Shabelle region between 2019 and 2020. The study aims to recommend a suitable variety to the manufacturer by determining the phenological characteristics and performance of different papaya varieties in the Somali conditions. In the trial, without the need to balance the proportion of female and male trees as material, the producers could grow, the export preferred and hermafrodite species, Exotika II, and the local species, the Somali Papaya, were used. Hermafrodite varieties 'Exotic II' have been supplied by the Malaysian Institute of Agricultural Research and Development (MARDI). The seeds of Exotika II and Somali Papaya are grown in 7x9 violets containing maxpeat torf. Papaya beans, which reach 50 cm in height, are grown by planting in the garden to be 3x3 meters. Exotic II papaya trees and the female trees of the "Somali Papaya" local varieties have been studied the trees height (cm), body thickness (cm), the number of leaves per tree (aids), the time from planting to first flowering (day), the time from flowering to harvest (day), the weight of fruit per tree (kg) and the attitude of fruit (aids/trees), the values. In the In vivo environment, the seeds of the Exotika II and the Somali Papaya varieties have grown between 58% (Exotika II) and 67% (Somali Papaya) depending on the varieties within 15 days. The height of the tree, the time passing from planting to first flowering, the time passing from flowering to harvest, the weight of the fruit per tree and the values of the fruit attitude have given similar results in the female trees of the "Exotika II" and "Somali Papaya" varieties. In terms of the thickness of the body and the number of leaves per tree, the exotic II species has higher values than the local species. The highest fruit weight per tree is the 'Exotic II' papaya' variety with the highest variety of 41.17 kg. The proportion of female and male trees required to be produced from the local varieties of 'Somali Papaya' (dioic) papaya trees can be determined after approximately 93 days (the period passed from this to the first flowering). From the trees determined to be female or male according to their flowering structures, female trees and 25% of the inefficient male trees are left, and instead of the dioic varieties such as the 'Somali Papaya' in which the others are planted, the 'Exotika II' varieties are recommended to the papaya growers.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 343
Atıf : 1.044
2023 Impact/Etki : 0.197
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi