Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 15
ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZYÖNETİMLİ ÖĞRENMEYE HAZIRBULUNUŞLUKLARI, BİLİŞ ÖTESİ FARKINDALIKLARI VE DENETİM ODAKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLER
2015
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmanın amacı farklı branşlarda eğitim gören öğretmen adaylarının özyönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeylerinin, biliş ötesi farkındalıklarının ve denetim odaklarının incelenmesi arasındaki ilişkilerin belirlenmesi ve bazı değişkenlere göre karşılaştırılmasıdır. Araştırmaya, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesinin farklı bölümlerinde okuyan toplam 300 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada Fisher ve arkadaşları (2001) tarafından geliştirilen Özyönetimli Öğrenmeye Hazırbulunuşluk Ölçeği, Schraw ve Dennison (1994) tarafından geliştirilmiş biliş ötesi farkındalık envanteri ve Rotter (1966) tarafından geliştirilen İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmen adaylarının özyönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeyi puanları arasında akademik başarı düzeylerine ve aylık gelir düzeylerine göre anlamlı bir farklılık olduğu (p < .01), öğretmen adaylarının biliş ötesi farkındalık puanlarının Fen Bilgisi ve Matematik bölümleri lehine anlamlı biçimde farklılaştığı (p < .01) belirlenmiş ve adayların özyönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeyleri, bilişötesi farkındalıkları ile akademik başarı düzeyleri arasında ( p < .01) olumlu yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Self-directed Learning Readiness, Metacognitive Awareness and Locus Of Control and Among Teacher Candidates
2015
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to determine the relationship between self-directed learning readiness levels, metacognitive awareness and locus of control of teacher candidates in different departments at Education faculty according to some variables. The sample of the study is 300 teacher candidates at different departments of Uludag University Faculty of Education. To collect data 3 scales were used. The first scale “self-directed learning readiness” was developed by Fisher and colleaoques (2001). The second “Meta Cognitive Awareness Levels Scale ” was developed by Schraw and Dennison (1994) and the last was developed by Rotter (1966) for the Locus of Control of teacher candidates. The results of the significant difference (p <.01), between self-directed learning readiness scores due to academic achievement and monthly income of metacognitive awareness scores were significantly different at Science and Mathematics departments (p < .01). Also there was a positive significant difference between self-directed learning readiness levels and metacognitive awareness and academic achievement (p <0 .01) was determined to be a significant relationship in a positive direction.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.199
Atıf : 9.808
2023 Impact/Etki : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi