Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 3
CNN tabanlı derin öğrenme yaklaşımı ile kanser görüntülerinin sınıflandırılması
2023
Dergi:  
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Halk arasında melanoma (mel), dermatofibroma (df), ve vascular (vasc), bening keratosis (bkl), melanocytic nevi (nv), basal cell carcinoma (bcc), actinic keratosis (akiec) olarak bilinen cilt kanserleri yüksek benzerliğe sahiptir. Belirtilen cilt kanserlerinin erken aşamada doğru bir şekilde sınıflandırılması insan yaşamını kurtarması açısından önemlidir. Bu makalede yaygın görülen cilt kanserlerinin sınıflandırma süreçleri için yüksek doğruluklu bir derin öğrenme modeli önerilmiştir. Önerilen model, genel olarak iş yoğunluğu yüksek olan cilt uzmanlarına yardımcı, hızlı tanı ve sınıflandırma yetkinliğine sahip bir modeldir. Birbirine oldukça benzer olan cilt kanserlerinin sınıflandırılmasında, swish ve ReLU aktivasyon fonksiyonlarının avantajlarından faydalanan 30 katmanlı bir CNN modeli önerilmiştir. Bu model kullanılarak akiec, bcc, bkl, df, nv, vasc, mel adlı cilt kanserlerinin sınıflandırılmasında sırasıyla 0.99%, 0.99%, 0.96%, 0.99%, 0.92%, 0.99%, 0.95% F1 score değerleri elde edilmiştir. Akiec, bcc, bkl, df, nv, vasc, mel adlı cilt kanserlerinin sınıflandırılmasında precision ve recall ölçüm metrikleri açısından sırasıyla 0.99%, 0.99, 0.93, 0.99, 0.97, 0.99, 0.94 precision ve 0.99, 0.98, 0.99, 1, 0.87, 1, 0.97 recall değerleri elde edilmiştir. Elde edilen performans sonuçlarına göre önerilen modelin birbirine oldukça benzer yedi farklı cilt kanserini doğru bir şekilde sınıflandırdığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Classification Of Cancer Images With Cnn-based Deep Learning Approach
2023
Yazar:  
Özet:

Skin cancers known as melanoma (mel), dermatofibroma (df), and vascular (vasc), benign keratosis (bkl), melanocytic nevi (nv), basal cell carcinoma (bcc), actinic keratosis (akiec) have a high similarity. Accurate classification of specified skin cancers at an early stage is important in terms of saving human life. In this article, a high-accuracy deep learning model is proposed for the classification processes of common skin cancers. The proposed model is a model that helps skin specialists with a high workload and has rapid diagnosis and classification competence. A 30-layer CNN model is proposed that takes advantage of the swish and ReLU activation functions in the classification of highly similar skin cancers. Using this model, 0.99%, 0.99%, 0.96%, 0.99%, 0.92%, 0.99%, 0.95% F1 score values were obtained in the classification of skin cancers named akiec, bcc, bkl, df, nv, vasc, mel, respectively. In terms of precision and recall measurement metrics in the classification of skin cancers named Akiec, bcc, bkl, df, nv, vasc, mel, respectively, 0.99%, 0.99, 0.93, 0.99, 0.97, 0.99, 0.94 precision and 0.99, 0.98, 0.99, 1, 0.87, 1, 0.97 recall values were obtained. Based on the performance results obtained, it can be said that the proposed model correctly classifies seven very similar skin cancers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 723
Atıf : 744
2023 Impact/Etki : 0.135
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi