Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Sık kullanılan biyokimyasal ve hematolojik parametrelerin açlık ve postprandiyal düzeylerinin karşılaştırılması
2019
Dergi:  
Archives of Clinical and Experimental Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Hekimler ve hastaların kan tahlili verme zamanı tercihleri değişiklik gösterebilmektedir. Çalışmamızda anketler ile hekim ve hastaların eğilimlerini belirlemeyi ve günümüzde sık kullanılan bazı biyokimyasal ve hematolojik tetkiklerde açlık ve tokluk arasında farklılık olup olmadığını tespit etmeyi amaçladık. Materyal-metod: Anket ve kesitsel dizayn birlikte kullanıldı. Çalışmaya başlamadan önce doktorlara ve hastalara kan tahlilleri için uygun kan verme zamanı konusunda anket yapıldı. Çalışmaya toplam 112 hasta alındı. Bu hastalarda 8-10 saatlik açlık sonrası ve 600-700 kalorilik öğle yemeğinden 2 saat sonra kan alındı. Alınan kanlardan kreatinin, alanin aminotransferaz, sodyum, glukoz, kalsiyum, albumin, total kolesterol, trigliserid, HDL, LDL, alkalen fosfataz, total bilirubin, laktat dehidrogenaz, hemogram, sedimentasyon, protrombiz zamanı ve TSH çalışıldı ve değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızın anket evresinde hastaların %75’i (54 poliklinik hastası ve 98 kan alma birimine gelen hasta olmak üzere toplam 152), doktorların % 77’si tetkiklerin aç karna yapılması gerektiğini düşünmekteydiler. Çalışılan kanların sonucunda glukoz (p<0.01), trigliserid (p<0.01) ve trombositlerde (p=0.035) toklukta istatistiksel olarak anlamlı artış, sodyumda (p=0.01) ise toklukta anlamlı azalma tespit edildi. Diğer parametrelerde açlık ve tokluk arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Doktor ve hastaların büyük çoğunluğu kan tetkiklerinin açlıkta verilmesi gerektiği görüşündedir. Çalışmamızda glukoz, trigliserid, trombosit ve sodyumda anlamlı farklılık tespit edilse de, trombosit ve sodyum düzeyindeki farklılık klinik önem arzetmeyecek seviyelerdeydi. Toklukta tespit edilen yüksek glukoz ve trigliserid düzeyleri kardiovasküler hastalık ve diyabet riski için kıymetli göstergelerdir. 

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Fasting and Postprandial Levels Of Commonly Used Biochemical and Hematological Parameters
2019
Yazar:  
Özet:

Aim: Physicians and patients may have varying preferences for optimal blood analysis time. We aimed to determine the tendency for the optimal blood analysis time of the physicians and patients and also to determine the difference in some commonly used biochemical and hematological parameters, between fasting and food intake. Methods: Questionnaire and cross-sectional designs were used. The doctors and patients were conducted to a survey about the appropriate time for blood tests before the study. 112 patients were included in study. Blood samples were collected after 8-10 hours of fasting and 2 hours after 600-700 calories lunch. Blood creatinine, alanine aminotransferase, sodium, glucose, calcium, albumin, total cholesterol, triglyceride, HDL, LDL, alkaline phosphatase, total bilirubin, lactate dehydrogenase, complete blood count, erythrocyte sedimentation rate, prothrombin time and TSH were studied and the values were compared. Results: In our survey, 75% of patients (54 patients in the outpatient clinic and 98 patients in the blood collection unit, a total of 152) and 77% of doctors were thinking that fasting was the appropriate time for blood tests. There were significant increase in glucose (p<0.01), triglyceride (p<0.01) and platelets (p=0.035) and significant decrease in sodium (p=0.01) after the food intake. There was no statistically significant difference in the other parameters. Conclusion: The majority of physicians and patients had the opinion that blood tests should be given in fasting. Although there were significant differences in glucose, triglyceride, thrombocyte and sodium levels in our study, thrombocyte and sodium differences may not exhibit any clinical importance. Notwithstanding, high postprandial levels of glucose and triglyceride are valuable indicators for cardiovascular disease and diabetes risk. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Archives of Clinical and Experimental Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 198
Atıf : 10
Archives of Clinical and Experimental Medicine