Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Korunan alanlar arasındaki peyzaj bağlantılılığının düğüm noktaları kullanılarak değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Türkiye Ormancılık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Zaman içerisinde insan ve doğa etkileşiminin önemli derecede ekolojik, biyolojik, kültürel ve görsel değerler ile belirleyici karakter kazandırdığı alanlar olan korunan alanlar, aynı zamanda bu etkileşimin sürdürülmesi ve bütünlüğünün korunması konusunda hayati önem taşımaktadır. Bursa sınırları içerisinde yer alan korunan alanlar, kentin peyzaj heterojenitesine katkıda bulunarak biyolojik çeşitliliği önemli derecede desteklemektedir. Bu çalışmada, Bursa kenti sınırları içerisinde yer alan korunan alanlar ile bunlar arasındaki peyzaj bağlantılılığı ve arazi kullanımlarıyla ilişkili korunan alanların peyzaj bağlantılılığını desteklemedeki etkinliği değerlendirilmiştir. Yöntem için 2018 yılı arazi örtüsü/arazi kullanımı haritasından yararlanılmış ve least-cost-path ile euclidean distance yöntemleri kullanılarak koridor bağlantıları belirlenmiştir. Bu koridorlar arasındaki düğüm noktaları (daralmalar/darboğazlar) devre teorisi kullanılarak tahmin edilmiştir. Düğüm noktalarının gectiği korunan alanlar arasındaki en etkin direnç 37.52 değeriyle tabiat parkı ve yaban hayatı koruma alanı arasında gerçekleşmiştir. En az etkinliğe sahip direnç değeri ise 0.01 ile tohum meşceresi ve milli park arasında hesaplanmıştır. Bursa peyzajında bulunan korunan alanlar arasındaki düğüm noktaları, korunan alanlar arasındaki hareketin yönlendirileceği alanları temsil etmiştir. Düğüm noktalarındaki küçük bir alan kaybı, bile orantısız bir şekilde korunan alanlar arasındaki bağlantıyı tehlikeye atabilir. Bu nedenle, peyzajdaki düğüm noktalarının belirlenmesi planlama çalışmalarında oldukça önemli bir yere sahiptir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Landscape Connectivity Between Protected Areas Using Pinch Points
2021
Yazar:  
Özet:

Protected areas, where the interaction of human and nature gain significant ecological, biological, cultural and scenic values and determining character over time, is also of vital importance in maintaining this interaction and protecting its integrity. The protected areas in Bursa, contribute to the landscape heterogeneity of the city and significantly support biological diversity. In this study, the protected areas in Bursa and the landscape connectivity between them and the effectiveness of protected areas related to land use in supporting landscape connectivity were evaluated. For this, the 2018 land use/land cover map was used and corridor connections were determined using the least-cost-path and Euclidean distance methods. The pinch points between these corridors were estimated using circuit theory. The pair of protected areas with the highest effective resistance (37.52) has been nature park and wildlife protection area. Least effective resistance value was calculated between seed stand and national park. The maximum value of the pinch points between all protected areas was calculated as 0.10. The pinch points between protected areas in the landscape represented the areas where movement between protected areas would be directed. Even a small loss of space at pinch points can compromise the connection between protected areas disproportionately. Therefore, determining the pinch points in the landscape has a very important place in planning studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Ormancılık Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 3.241
2023 Impact/Etki : 0.224
Türkiye Ormancılık Dergisi