Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
KANSER HASTALARINDA KÜRESEL KRİZ DÖNEMLERİNDE SOSYAL DESTEK VE BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİNİN RUH SAĞLIKLARI ÜZERİNDEKİ KORUYUCU ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI
2023
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, küresel sağlık krizleri sırasında kanser hastalarının karşılaştıkları psikolojik problemleri hafifletmede sosyal destek ve başa çıkma stratejilerinin rolünü araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2022 - Ocak 2023 tarihleri arasında Florence Nightingale Hastanesi'nde 206 kanser hastası ve 202 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edilmiştir. Ani psikososyal etkileri en aza indirgemeyi ve daha kronik, uzun vadeli psikolojik tepkileri araştırmayı amaçlayarak 'normale dönüş' döneminde katılımcılara Beck Anksiyete ve Depresyon Envanterleri, COVID-19 Korkusu Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Başa Çıkma Stratejileri Anketi-Kısa Formu uygulandı. Bulgular: Kanser hastalarının anksiyete ve depresyon düzeyleri sağlıklı kontrollere göre daha yüksek saptanmıştır (13,73±7,18 vs. 11,15±7,70; 12,94±5,39 vs. 9,98±6,93, p<0,001). Özellikle aile (anksiyete için b=-0,043; p=0,024, depresyon için b=- 0,028; p=0,044) ve özel insan (eş, romantik partner) (anksiyete için b=-0,021; p=0,028) tarafından görülen sosyal desteğin, korkunun yol açtığı anksiyete ve depresyon semptomlarının şiddetini hafiflettiği tespit edilmiştir. Buna karşılık, uyumsuz başa çıkma stratejilerinin kullanımının bu düzeyleri daha da kötüleştirdiği saptanmıştır (anksiyete için b=0,162; p<0,001; depresyon için b=0,1307; p<0,001). Sonuç: Bu çalışma literatürde bir ilk olarak kanser hastalarında, global kriz sonrasında korku, depresyon ve anksiyete üzerinde sosyal desteğin ve başa çıkma mekanizmalarının tamponlayıcı rolünü araştıran bir çalışma olması sebebiyle klinisyenler için değerli bilgiler sunmaktadır. Kanser hastalarınca algılanan sosyal desteğin güçlendirilmesi ve uyumlu başa çıkma stratejilerini geliştirmesinin, kriz dönemlerinde hastaların biyopsikososyal yönetimi açısındanterapötik odak noktası olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Coping Strategies and Social Support Of Cancer Patients In Times Of Global Crisis
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: This study aimed to investigate the role of social support and coping strategies in moderating the psychological distress of cancer patients during high-stress health crises. Material and Method: From June 2022 to January 2023, we collected data from 206 cancer patients and 202 healthy controls at Florence Nightingale Hospital. Minimizing the immediate psychosocial impacts and aiming to investigate more chronic, longer-term psychological responses, during a 'return to normalcy' participants completed the Beck Anxiety and Depression Inventories, Fear of COVID-19 Scale, Brief Coping Orientation to Problems Experienced Questionnaire, and Multidimensional Scale of Perceived Social Support. Result: Cancer patients reported higher levels of anxiety and depression than healthy controls (13.73±7.18 vs. 11.15±7.70, 12.94±5.39 vs. 9.98±6.93, p<0.001). Higher perceived social support, especially from family (b=-0.043; p=0.024 for anxiety, b=-0.028; p=0.044 for depression) and significant others (romantic or life partners) (b=-0.021; p=0.028 for anxiety), moderated the relationship between fear and mental health outcomes, reducing the severity of anxiety and depression symptoms. In contrast, the use of maladaptive coping strategies was found to amplify these outcomes (b=0.162; p<0.001 for anxiety, b=0.1307; p<0.001 for depression). Conclusion: Being the first study in the literature to investigate the buffering role of social support and coping mechanisms on fear, depression, and anxiety within a cancer patient cohort, it provides valuable insights for practitioners. These findings are of practical relevance to clinicians aiming to improve mental health among cancer patients in times of global crises, emphasizing the importance of fostering social support and promoting adaptive coping strategies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 899
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi