Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 38
 İndirme 3
Diyarbakır İli Pamuk Ekim Alanlarında Sorun Olan Yabancı Otlar ve Uygulanan Kontrol Yöntemlerinin Araştırılması
2018
Dergi:  
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Diyarbakır’daki pamuk alanlarında yabancı otların mücadelesinde karşılaşılan sorunları değerlendirmek amacıyla 2016’da 80 üreticiye anket uygulanarak yürütülmüştür. Ankette yabancı ot ve herbisitlerle ilgili 16 soru sorulmuştur. Araştırma sonucunda pamuk üreticileri açısından problemli yabancı otlar %51 domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.), %22 it üzümü (Solanum nigrum L.), %8 fener otu (Physalis spp.), %5 horozibiği (Amaranthus retroflexus L.) ve %5 kanyaş [Sorghum halepense (L.) Pers.] olarak saptanmıştır. Ankete katılanların %41’i çıkış öncesi total herbisit (%100’ü glyphosate) kullandığını bildirmiştir. Geniş yapraklılar için %94’ünün ekim öncesi (%55’i pendimethalin, %33’ü fluometuron, , %5’i benfluralin, % 2’si trifluralin, %1’i metholachlor-S+benoxacor) ve %6’sının çıkış öncesi fluometuron kullandığı belirlenmiştir. Dar yapraklılar için %88’inin çıkış sonrası herbisit kullandığı saptanmıştır. Herbisit seçiminde %53’i fiyatın, %17’si yabancı otların, %16’sı yağışın ve sulama yöntemlerinin, %12’si münavebe ürününün etkili olduğunu belirtmişlerdir. Mekanik mücadele olarak %73’ünün iki, %24’ünün üç, %3’sının bir defa el+traktör çapası yaptığı belirlenmiştir. Kanyaş ve ayrık gibi rizomlu ve dar yapraklılar çapayla kontrol edilemediğinden, çapalama geniş yapraklılar için yapılmıştır. Ankete katılanların %58’i pamuğun ön bitkisinin pamuk, %30’u mısır ve %12’si buğday olduğunu belirtmiştir. Sonuç olarak pamukta yabancı ot kontrol yöntemlerinin geliştirilmesinin ve ekim öncesi herbisit kullanımına bağlı yapılan uygulamalara alternatif çıkış öncesi ve çıkış sonrası kontrol yöntemlerin geliştirilmesinin önemli olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Research of foreign herbs and methods of control applied in the Cotton October areas in Diyarbakır
2018
Yazar:  
Özet:

The survey was conducted by 80 producers in 2016 in order to assess the problems faced in the struggle of foreign herbs in the cotton fields in Diyarbakır. In the survey, 16 questions were asked about foreign herbs and herbs. The study found that foreign herbs with problems from the point of view of cotton producers are 51 % pig (Xanthium strumarium L.), 22 % it grapes (Solanum nigrum L.), 8 % light grapes (Physalis spp.5 % horosibic (Amaranthus retroflexus L.) and 5 % chiaş [Sorghum halepense (L.) Pers.] It is identified. 41% of the survey participants that they used total herbicide (100% glyphosate) before the release. For large leaves, 94% were determined to use pre-October (55% pendimethaline, 33% fluometurone, 5% benfluraline, 2% trifluraline, 1% metholachlor-S+benoxacor) and 6% use pre-exit fluometurone. For narrow leaves, 88% have been found to use herbicide after exit. In the choice of herbicide, 53% said the price, 17% said foreign herbs, 16% said the rain and irrigation methods, and 12% said the vegetable product was effective. As a mechanical fight, 73% have two, 24% three and 3% have a hand + tractor diameter once. Since the rizomic and narrow leaves such as canyon and separation cannot be controlled by the diameter, the diameter is made for large leaves. According to the survey, 58% of participants said that the main plant of cotton was cotton, 30% corn and 12% grain. As a result, it has been important to develop foreign herb control methods in cotton and to develop alternative methods of control before and after departure to applications related to the use of herbicides before October.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.076
Atıf : 5.849
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi