Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
Geçmişte Farklı Etnik Kökenlerin Yaşadığı Geleneksel Kırsal Dokuların Korunması ve Sürdürülebilirliği: Şanlıurfa Germuş Köyü Örneği
2021
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Eski bir Ermeni yerleşimi olan Germuş Köyü, günümüzde Şanlıurfa İli, Haliliye İlçesi’ne bağlı bir mahalle yerleşimidir. 1900’lerde bir Ermeni kasabası olan köy, 1915 yılında Ermenilerin Musul ve Halep’e göç etmesinden sonra bir süre kullanılmamıştır. Germuş Köyü, Cumhuriyetin kurulmasından sonra, Atatürk tarafından, Urfa’nın kurtuluşuna büyük katkılar sağlamış olan Iraklı Uceymi Sadun Paşa’ya hibe edilmiştir. Germuş Köyü; arkeolojik alanları, kilisesi, geleneksel ev dokusu ve sosyal sürdürülebilirlik açısından önemli olan ve varlığını hala sürdüren köy yaşantısı gibi değerleri ile önemli bir yerleşim yeridir. Germuş Köyü günümüzde hızlı bir bozulma sürecine girmiştir. Bu nedenle, korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanarak gelecek kuşaklara aktarılması büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, kapsamlı koruma-belgeleme çalışması yapılmamış olan Germuş Köyü’nün sahip olduğu somut ve somut olmayan kültürel miras değerlerini ve koruma sorunlarını tespit etmek, korunması ve sürdürülebilirliğine yönelik öneriler geliştirmektir. Çalışma kapsamında ilk olarak gözlem ve görüşmeler yapılarak yazılı ve sözlü kaynaklardan köyün tarihi araştırılmıştır. İkinci aşamada köy içerisinde bulunan geleneksel yapılar tespit edilip belgelenmiş, koruma sorunları belirlenmiştir. Üçüncü aşamada ise tarihi kırsal yerleşmenin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik çözüm önerileri geliştirilmiştir. Bu çalışma sonucu elde edilen bilgilerin, köyün kültürel miras değerlerinin tespiti ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik yapılacak koruma-geliştirme çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

 

Anahtar Kelimeler:

Preservation and Sustainability Of Traditional Rural Areas Which Were Ethnically Diverse In The Past: Example Of The Village Of Germus In Sanliurfa
2021
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The village of Germuş is an old settlement which is today registered as a neighborhood under the town of Haliliye in the city of Şanlıurfa. It was an Armenian village in the 1900s and it remained abandoned for a while after the Armenians immigrated to Mosul and Aleppo in 1915. After the establishment of the Turkish Republic, the village was donated by Atatürk to Iraqi Uceymi Sadun Pasha, who contributed greatly to the liberation of Urfa. The village of Germuş is important not only because of its archaeological sites, its church, and traditional house fabric but also for the continuity of the village life which is remarkable in terms of social sustainability. Germus Village has entered a period of rapid deterioration today. For this reason, it is of great importance to protect and sustain it and transfer it to future generations. The purpose of this article is to document the tangible and intangible cultural heritage values ​​and conservation problems of the Germus Village, which has not undergone comprehensive conservation-documentation work, and to provide some suggestions for the protection and sustainability of the heritage of the village. The first step of this research was to document the history of the village from written and oral sources through observations and interviews. In the second stage, traditional buildings in the village were identified and documented, and conservation problems were determined. In the third stage, some solutions for the protection and sustainability of the historical rural fabric have been suggested. The results of this study will contribute to the documentation and sustainability of the cultural heritage and the plans for preservation of this heritage.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.299
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies