Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 38
 İndirme 18
İdealist Felsefenin Eğitim Yönetimine ve Klasik Yönetim Yaklaşımlarına Etkileri
2015
Dergi:  
Anadolu Journal of Educational Sciences International
Yazar:  
Özet:

Eğitim sistemlerinin ve kurumlarının yönetimi, dolaylı ya da doğrudan felsefi izler taşır. İdealizm ve perennializmin en eski felsefi anlayışlar olarak eğitim ve genel yönetim yaklaşımları üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Düşünme, yaşama bakış ve düşünce sistematiğinin ilk ürünlerinden biri olarak idealizmin eğitim yönetimi ile kurumsal yönetim sürecine yansımalarını irdeleyen çalışmalar açısından alanyazında bir eksiklik olduğu görülmektedir. Bu çalışma ile klasik yönetim yaklaşımlarının ve eğitim yönetimi uygulamalarının dayandığı düşünce sisteminin bir bölümünün sistemli bir şekilde analiz edilebileceği ve alanyazındaki eksikliğin giderilebileceği düşünülmüştür. Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı, idealist felsefenin genel nitelikleri bağlamında eğitim yönetimi ve klasik yönetim yaklaşımlarına etkilerini tartışmak olarak belirlenmiştir. Alanyazın taraması sonuçlarının sistemli bir şekilde bir araya getirilerek bir bütünlük içinde sunulduğu bu çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemini içeren genel tarama modelinde desenlenmiştir. İdealizm, eğitim programlarının yönetimini ideal insan yetiştirme, ülküye bağlılığı artırma, bilgi ve kültür aktarma işlevleriyle etkilemiştir. Perennialist anlayışta eğitim sistemi klasik nitelikler taşımaktadır. İdealizmin klasik yönetim yaklaşımlar üzerine etkileri ideallere uygun çalışma, akılcılık, iş bölümü, ödül ceza sistemlerinin geliştirilmesi, hiyerarşi ve eşgüdüm gibi nitelikler bağlamında gözlenmektedir. Araştırmadan elde edilen amaçlar doğrultusunda idealizmin diğer yönetim yaklaşımlarına etkileri ile idealizmin eğitim yönetimine etkilerine ilişkin alan uzmanları, yönetici ve öğretmenlerin görüşlerini belirlemeye yönelik uygulamalı çalışmalar yürütülmesi biçiminde öneriler getirilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Impacts Of Idealism On Educational Administration and Classical Management Approaches
2015
Yazar:  
Özet:

The discussions on the effect of idealism on education and educational administration are broad; however, academic studies are limited. In a sense, it can be observed that the literature on idealism as one of the first outcomes of thinking, perspectives on life and systematic thought is limited in that there is a lack of studies investigating its reflection on educational administration and institutional administration processes. Therefore, it is essential to examine the reflections of idealism on education and educational administration through a scientific and systematic approach. Accordingly, the main purpose of this study is to discuss the effects of idealist philosophy on educational administration and classical administration approaches within the framework of general features of idealist philosophy. The method of this study is document review. This study has been designed using the general screening model of document review, which constitutes one type of qualitative research method. The study examined the effects of idealist philosophy on the administration of curriculum and classical administration approaches, and presented the literature review in a coherent and systematic manner. According to the results of the study, idealism has affected the management of curriculum in terms of creating the ideal person, increasing commitment to the ideal, and conveying culture and knowledge. In perennialist approach, educational systems have classical characteristic. Idealism has affected classical management approaches in terms of its main features such as working for  ideals,  rationalism,  division  of  labor,  reward  and  punishment  systems,  hierarchy  and coordination. The administration of educational systems and institutions has directly or indirectly, consciously or unconsciously come under the philosophical influences. Idealist philosophy is effective on the development of society in terms of realizing ideals and improving the mind. Idealism influences education in the dimensions of curriculum and institutional administration, as well. Particularly, with its perennialist notion, it provides an intellectual base for the function of transmitting knowledge and culture by influencing educational systems in the curriculum dimension. As such, even today, no matter what their purposes are, one of the most important aims and functions of educational institutions is to transmit knowledge and culture, which, in other words, means the socialization of masses. In this respect, it is observed that idealist philosophy and its reflection of perennialist perspective converts education into a classical structure.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Anadolu Journal of Educational Sciences International

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 302
Atıf : 2.122
2023 Impact/Etki : 0.651
Anadolu Journal of Educational Sciences International