Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 45
 İndirme 2
AVRUPA BİRLİĞİ’NDE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ KRİZİ ÜYE VE ADAY ÜLKELERE YÖNELİK ÖNLEYİCİ POLİTİKALARIN SİYASETİ
2020
Dergi:  
Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute
Yazar:  
Özet:

Son dönemde yeni Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde (özellikle Polonya ve Macaristan) yapılan bir takım anayasal ve yasal değişiklikler Birliğin kurucu ilkelerinden biri olan hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirilmiştir. Brüksel, üye ülkelerin oy hakkının bile elinden alınmasına imkan veren AB anlaşmasının yedinci maddesinin uygulanması yönünde adımlar atmıştır. Genel olarak ‘hukukun üstünlüğü krizi’ başlığı altında değerlendirilen bu gelişmeler, i) AB kurumlarının üye ülkelerde demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi AB üyelik (demokratik) koşulluluğunun parçası olan kuralların ihlali karşısında gerekli donanıma sahip olmadığını ve ii) üye ülkelerin bu ihalelere karşı birlikte hareket etmekte zorlandıklarını göstermiştir. AB üye ülkelerinde etkin politikalar yürütülememesi, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı alanlarında üye devlet ortalamasından oldukça geride olan aday ülkelerde AB’nin izleyeceği strateji hakkında soru işaretlerini artırmıştır. Bu çalışma, AB’de hukukun üstünlüğü ilkesini denetleyen kurumsal mekanizmaları siyasi boyutları ile ele alırken, aday ülkeler için hukukun üstünlüğü ilkesini teşvik politikalarının genişleme strateji belgeleri çerçevesinde değişen gelişimini analiz etmektedir. Bulgular göstermektedir ki, AB, üye ülkelerde öğrendiği dersten hareketle genişleme stratejisi kapsamımda hukukun üstünlüğü ilkesinin teşvikine yönelik daha kapsamlı bir politika izlemeye başlamıştır. Bu haliyle çalışma, literatürde hukukun üstünlüğünü ihlal eden uygulamaları daha çok üye ülkeler nezdinde değerlendiren çalışmalara bir katkı yapmayı ve AB’nin bu alandaki politikalarına tarihsel bir derinlik ve karşılaştırmalı bir perspektif kazandırmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Law Supremacy in the European Union Crisis Member and Candidate Countries
2020
Yazar:  
Özet:

A series of constitutional and legal amendments made in the new European Union (EU) member countries (especially Poland and Hungary) have been criticized for violating the rule of law, which is one of the founding principles of the Union. Brussels has taken steps towards the implementation of Article 7 of the EU Agreement, which allows the Member States to take away even the right of vote. These developments, which are generally considered under the title of ‘the crisis of the rule of law’, have demonstrated that (i) the EU institutions do not have the necessary equipment against the violation of the rules which are part of the (democratic) EU membership condition, such as democracy, human rights, and rule of law in the Member States, and (ii) that the Member States have difficulty to act together against these offers. The failure to implement effective policies in the EU Member States has raised questions about the strategy that the EU will follow in the fields of democracy, human rights, rule of law and judicial independence, which are far behind the Member State average. This study deals with the political dimensions of the corporate mechanisms that control the principle of the rule of law in the EU, while analyzing the changing development of policies that encourage the principle of the rule of law for candidate countries within the framework of the expansion strategic documents. The findings show that the EU has begun to follow a more comprehensive policy to promote the principle of rule of law within the framework of its expansion strategy from the course it has learned in the Member States. In this way, the study aims to contribute to the studies that evaluate the practices that violate the rule of law in literature more by the Member States and to provide the EU’s policies in this field with a historic depth and a comparative perspective.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.256
Atıf : 5.208
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
102/520

Spor Bilimleri Temel Alanı
Q1
9/40

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q1
10/89

Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute