Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
Toplum Ruh Sağlığı Merkezine Kayıtlı Şizofreni Hastalarına Bakım Verenlerin Hastalığa Yönelik İnançları ve Bakım Yükleri
2020
Dergi:  
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Toplum ruh sağlığı merkezine kayıtlı olan şizofreni tanılı hastalara bakım verenlerin ruhsal hastalığa yönelik inançlarının ve bakım yüklerinin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini Keçiören ve Etimesgut Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’ne kayıtlı 218 şizofreni hastasının bakım verenleri oluşturmuştur. Veriler Nisan-Eylül 2018 tarihleri arasında sosyodemografik bilgi formu, Ruhsal Hastalığa Yönelik İnançlar Ölçeği ve Algılanan Aile Yükü Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bakım verenlerin %63.3’ü kadın, yaş ortalamaları 50.31±11.74’tür. Ortalama 27.04±11.04 yıldır bakım verdikleri şizofreni hastası ile birlikte yaşamaktadırlar. Ruhsal Hastalığa Yönelik İnançlar Ölçeği’nden alınan puan arttıkça Algılanan Aile Yükü Ölçeği’nden alınan puan da artmaktadır. Toplum ruh sağlığı merkezine düzenli olarak giden şizofreni hastasına bakım veren bireylerin, her iki ölçekten aldıkları puanlar gitmeyen hastalara bakım verenlere göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Şizofreni hastalarının toplum ruh sağlığı merkezine gitme sıklığı arttıkça bakım verenlerin merkezin hizmetlerinden memnuniyet düzeyi artmaktadır. Sonuç olarak bakım verenin hastalığa yönelik inançları algıladığı bakım yükünü etkilemektedir. Toplum ruh sağlığı merkezlerinde verilen hizmete şizofreni hastalarının düzenli katılımı, bakım verenlerin hastalığa yönelik inançlarının olumlu yönde değişimine ve algıladıkları bakım yükünün azalmasına katkı sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Schizophrenia-related Beliefs and Care Burdens Among Caregivers Of Patients With Schizophrenia Registered At Community Mental Health Centers
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study was to determine the beliefs and care burdens of mentally ill people who caregivers for schizophrenic patients registered in the community mental health center. The sample of the study consisted of caregivers of 218 schizophrenic patients registered in Keçiören and Etimesgut Community Mental Health Centers in Ankara. Data were collected with socio-demographic information form, Beliefs towards Mental Illness Scale and Perceived Family Burden Scale at April-September 2018. 63.3% of the caregivers are women, the mean age is 50.31±11.74. As the score obtained from Beliefs Towards Mental Illness Scale increases, the score derived from the Perceived Family Burden Scale also increases. Both scale scores of the caregivers for the schizophrenic patients who regularly visit to the center were found to be significantly lower than those who caregivers for patients who not visit. As the frequency of schizophrenia patients visit to the community mental health center increases, the satisfaction level of the caregivers increases with the services of the center. AS a conclusion, the care burden is affected by caregivers beliefs about the disease. Regular participation of schizophrenic patients to the service provided at community mental health centers contributes to the positive change of caregivers' beliefs about the disease and the reduction of the perceived care burden.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 448
Atıf : 1.222
2023 Impact/Etki : 0.345
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar