Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 99
 İndirme 39
Pozitiflik Ölçeğinin Türkçe Uyarlamasının Ergenler ve Genç Yetişkinler İçin Psikometrik Özelliklerinin Sınanması
2020
Dergi:  
Psikoloji Çalışmaları
Yazar:  
Özet:

Olumlu yönelim veya olumlu düşünme pozitif psikolojinin temel çalışma konuları arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu çalışmada esas olarak, Pozitiflik Ölçeğinin (P Ölçeği) Türkçe uyarlamasının ergenler ve genç yetişkinler için psikometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları 307 lise (Kadın = 189, Erkek = 118) ve 354 üniversite öğrencisinden (Kadın = 190, Erkek = 164) oluşmaktadır. Lise grubunun yaş ortalaması 15.84 ve üniversite grubunun yaş ortalaması 21.36’dır. Ölçeğin Türkçe uyarlamasının yapı geçerliliğini ve ölçüm değişmezliğini belirlemek amacıyla çoklu grup doğrulayıcı faktör analizinden yararlanılmıştır. Yapı geçerliliğine dair daha fazla destek sunmak amacıyla Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Yaşam Yönelimi Testi, Ergenler İçin Olumlu ve Olumsuz Duygular Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliğini test etmek amacıyla ölçeğin Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi bulguları ölçeğin tek boyutlu yapısını destekler niteliktedir. Gruplar arası ölçüm değişmezliğine yönelik yapılan analizler hem yapısal modelin hem de ölçüm modelinin kabul edilebilir uyum değerlerine sahip olduğunu göstermiştir. Bu bulgulara ek olarak olumlu düşünme ile benlik saygısı, iyimserlik, kötümserlik, yaşam doyumu ve olumlu ve olumsuz duygular arasında elde edilen anlamlı korelasyon değerleri ölçeğin yapı geçerliliğini destekler niteliktedir. Ölçeğin ayrıca yeter düzeyde iç tutarlılığa sahip olduğu bulunmuştur. Analizlerden elde edilen bulgular, P Ölçeğinin Türk ergenlerle ve genç yetişkinlerle güvenle kullanılabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Psychometric Properties Of The Turkish Adaptation Of Positivity Scale For Adolescents and Young Adults
2020
Yazar:  
Özet:

Positive orientation or positive thinking, is one of the main subjects studied in positive psychology. Thus, the main purpose of the present study was to investigate the validity and reliability of the Turkish version of the Positivity Scale (P Scale) for adolescents and young adults. The participants were 307 high school students (Female = 189, Male = 118) with a mean age of 15.84 years, and 354 college students (Female =190, Male =164) with a mean age of 21.36 years. A multi-group confirmatory factor analysis was employed to evaluate the construct validity of the P Scale, and the measurement invariance of the Turkish version of the scale was analyzed. The Rosenberg Self-esteem Scale, the Life Orientation Test, the Positive and Negative Affect Scale for Adolescents and the Satisfaction with Life Scale were used to provide further evidence for the construct validity of the scale. For internal reliability of the scale, Cronbach alpha level was computed. Findings of the Confirmatory Factor Analysis (CFA) confirmed the unidimensional structure of the scale. Measurement invariance across groups showed that both configural and metric models provided acceptable fits to the data. Moreover, there were significant correlations between positivity and selfesteem, optimism, pessimism, life-satisfaction, positive and negative affect. The scale also had a satisfactory internal consistency coefficient. The findings of the present study suggest that the Turkish adaptation of the Positivity Scale can be confidently used with Turkish adolescents and young adults.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Psikoloji Çalışmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 262
Atıf : 1.091
2023 Impact/Etki : 0.179
Psikoloji Çalışmaları