Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Prostat kanserinden uzun süre sonra gelişen kompleks karyotipik anormali ile seyreden akut myeloblastik lösemi olgusu
2012
Dergi:  
Cumhuriyet Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Löseminin bir türü olan akut myeloblastik lösemi (AML) myeloid seriye ait olgunlaşmamış hücrelerin kemik iliğinde, kanda, bazen diğer dokularda aşırı birikimi ile karakterize hematolojik kanserdir. Lösemik hücre farklanmasında kemik iliği ve periferik kan hücrelerinde klonal kromozomal anomaliler ortaya çıkmaktadır. Bu anomaliler olgu tanısı ve prognozunu göstermesi açısından önemlidir. Yazımızda prostat kanseri nedeni ile 12 yıl önce cerrahi ve hormon tedavisi alan ilk tanı evresinde kompleks karyotip anomaliler tesbit edilen bir AML olgusu sunulmaktadır. Tanımlanan kompleks karyotipik anomalilerin prognoz üzerindeki etkisi tartışılmaktadır. Periferik kan ve kemik iliği incelemesinde AML tanısı konan 70 yaşındaki erkek olgunun kemik iliğinden yapılan sitogenetik incelemede 49, XY, -1, -2, +4, +6, +8, +8, -12, -13, der (1), +2 mar [3], 50, XY, -2, +4, +6, +8, +8, -13, +2mar [2], 50, XY, -2, +4, +6, +8, +11?, -13, +2 mar [1] saptandı. Kompleks karyotipler genelde olgularda kötü prognoz belirtecidir. AML tanısı konulan olgu her türlü destek tedavisine rağmen tanıdan iki gün sonra kaybedildi. Sonuç olarak, özellikle yaşlı AML’li hastalarda gerek tanı, gerekse prognozun belirlenebilmesi için genetik incelemelerin mutlaka yapılması gerekliliği göz önünde bulundurulmalıdır. Anahtar sözcükler: Akut myeloid lösemi, karyotipleme, kromozom anormallikleri, sitogenetik   Abstract Acute myeloid leukemia (AML) is a type of leukemia which is characterized by the excessive accumulation of immature myeloid bone marrow precursor cells in the marrow itself, in peripheral blood and sometimes also in other tissues. During differentiation of leukemia cells, clonal chromosomal abnormalities emerge in bone marrow and in peripheral blood cells. These anomalies are important for the disease diagnosis and prognosis. Here, an AML case who underwent surgery for prostate cancer 12 years ago and received hormonal therapy is presented. Complex karyotypic abnormalities were present in the initial diagnosis phase The correlation between complex karyotypes and the prognosis in this case was discussed. Our 70 year-old patient was diagnosed as AML after peripheral blood and bone marrow analyses. His bone marrow cytogenetic analyses revealed 49, XY, -1, -2, +4, +6, +8, +8, -12, -13, der (1), +2 mar [3], 50, XY, -2, +4, +6, +8, +8, -13, +2mar [2], 50, XY, -2, +4, +6, +8, +11?, -13, +2 mar [1]. Complex karyotypes generally represents poor prognosis in AML cases. The patient died in two days after the initial diagnosis, although AML treatment was applied. As a result genetic examination should always be performed in elderly AML patients for both diagnosis and prediction of prognosis. Keywords: Acute myeloid leukemia, karyotyping, chromosome aberrations, cytogenetics

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cumhuriyet Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.135
Atıf : 1.200
2023 Impact/Etki : 0.008
Cumhuriyet Tıp Dergisi