Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
Türkiye’de aile hekimliği uzmanları ve asistanlarının Pap smear ile ilgili yaklaşımları ve uygulama durumları
2009
Dergi:  
Türkiye Aile Hekimliği Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Türkiye’de aile hekimliği uzmanlarının Pap smear ile ilgili yaklaşım ve uygulamalarını değerlendirmek Yöntem: Şubat-Ağustos 2007 tarihleri arasında bazı üniversitelerin, eğitim ve devlet hastanelerinin aile hekimliği klinikleri ile telefonla görüşüldü. Hazırlanan soru formu e-posta ya da mektupla 200 hekime gönderildi. Geri gönderilen 101 soru formu değerlendirildi. Bu hekimler, aile hekimliği uzmanı ya da kadın hastalıkları ve doğum rotasyonunu yapmış asistanlardı. Soru formu, hekimlerin kişisel bilgileri ile Pap smear bilgi ve uygulama düzeylerini kapsayan, bir bölümü çoktan seçmeli, diğerleri açık uçlu sorular içeriyordu. Veriler SPSS 10.0 programı ile değerlendirildi. Sonuçlar yüzdelik tablolara dönüştürüldü. Bulgular: Araştırmaya 18’i (%17.8) uzman, 83’ü (%82.2) asistan toplam 101 hekim katıldı. Bu hekimlerin %57.4’ü smear’i rutin olarak, %91.1’i ise kanser taraması amacıyla alıyordu. Hekimlerin %79.2’si, taramanın, cinsel aktivite ile başlaması, %68.3’ü ömür boyu sürmesi, %57.4’ü düşük risk grubunda yılda 1 kez yapılması gerektiğini ifade etti. Hekimlerin %57.4’üne göre smear için en uygun zaman adetin 10.-20. günleri arası, %42.6’sına göre ise muayeneye gelinen herhangi bir gün idi. Hekimler genellikle özel plastik fırça, konvansiyonel yöntem, çift lam kullanıyor, örneği alkol ile sabitliyorlardı. Formda, hastanın yaşı, klinik özellikleri ve öntanının yazılması gereği yüksek oranda belirtildi; %80-90. Hekimlerin yaklaşık yarısına göre Pap smear’in güvenilirlik oranı %71-90’dı; bunu en fazla etkileyen faktör ise yetersiz ve yanlış materyel alımı olarak belirtildi. Sonuç: Koruyucu hekimliğin kilit personeli aile hekimliği uzmanının bu konudaki güncel bilgi ve tutumu izlemesi yararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Aile Hekimliği Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 63
Atıf : 81
2023 Impact/Etki : 0.14
Türkiye Aile Hekimliği Dergisi