Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 56
 İndirme 15
Binalarda Enerji Verimliliği için Gerekli Algılayıcıların Özgün Olarak Geliştirilmesi Projesi Tekno-Ekonomik Analizi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Information Technologies and Applied Sciences
Yazar:  
Özet:

Enerji verimliliği, maliyeti en düşük enerji kaynağı olması nedeni ile başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin ve uluslarüstü kuruluşun enerji politikalarının ana dayanağı olarak kabul edilmektedir. Enerji verimliliği, arz güvenliğine, rekabetçi enerji fiyatlarına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) enerji verimliliğinin başlıca enerji kaynağı olduğunu tanımlamak için “ilk yakıt” terimini kullanmaktadır. Bu çalışmada, TÜBİTAK Teydeb 1501 Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı çerçevesinde 2014-2018 yılları arasında yürütülmüş 3140107 proje numaralı "Binalarda Enerji Verimliliği için Gerekli Algılayıcıların Özgün Olarak Geliştirilmesi Projesi" kapsamında binaların enerji verimliliğinin arttırılması hedefi için gerekli olan ağlı gömülü teknolojileri içeren oniki farklı tipte özgün olarak geliştirilmiş sensör ve kontrol ünitesi, bunlara ait gömülü yazılımlar, kablosuz haberleşme protokolü, çok boyutlu veri ambarı, yapay zeka destekli akıllı kontrol algoritmalarından oluşan enerji optimizasyon yazılımı ve grafiksel kullanıcı ara yüzlerinden meydana gelen entegre Enerji Optimizasyon Sistemi (EOS) tekno-ekonomik analizi ele alınmıştır. Geliştirilen sistem Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Yerleşkesi Teknoloji Merkezi (TEKMER) içinde yer alan EOS Sürdürülebilir Enerji Çözümleri A.Ş. firmasına ait ofis ve laboratuvar alanlarında uygulanarak test edilmiş ve sistemin farklı mevsimsel koşullar altında %30,23 ile %41,27 aralığında enerji verimlilik seviyeleri sağladığı ölçülmüştür. Geliştirilen sistemin farklı bina tipleri için ISO 52016 ve Avrupa Birliği Binaların Enerji Perfomansı Yönetmeliği (No. 244/2012) temel alınarak türetilen göstergeler temelinde, son kullanıcı ve dolayısı ile ülke ekonomisine katkısına yönelik tekno ekonomik analizi ortaya konmuştur. Analiz üç ana gösterge çerçevesinde yapılmıştır. Bunlar, kullanım ömrü maliyeti ve geri ödeme hızı yöntemleri hesaplamalarını içeren ekonomik göstergeler, sistemin sağladığı enerji verimliliği sonucunda azalan enerji kullanımı hesaplamasını içeren kaynak kullanım göstergeleri, hane halklarına sağlanan fayda hesaplamasını içeren sosyal göstergeler ve zararlı emisyonların azaltılması sonucu oluşan faydaları içeren çevresel göstergelerdir. Analiz sonuçları, bina enerji optimizasyon sistemlerinin ülkelerin ve kurumların enerji verimliliği hedeflerini desteklemek için uygun maliyetli bir yöntem sunduğunu göstermektedir. Göstergelerin sonuçları, geliştirilen sistemin bina sakinleri açısından, kaynak kullanımı, yatırımın getirisi ve sosyal etki gibi parasal faydaların yanı sıra iklim değişikliği olgusunun zararlı etkilerinin hafifletilmesi için ölçülebilir faydalar sağladığını da doğrulamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Development of the sensors needed for energy efficiency in buildings as an original project Techno-economic analysis
2020
Yazar:  
Özet:

Because energy efficiency is the lowest energy source in its cost, it is considered to be the main foundation of energy policies in many countries and transnational organizations, primarily in the EU countries. Energy efficiency contributes to supply safety, competitive energy prices and the protection of the environment. The International Energy Agency (IEA) uses the term "first fuel" to define energy efficiency as the main source of energy. In this study, within the framework of TÜBİTAK Teydeb 1501 Industrial AR-GE Projects Support Program, the project number 3140107 carried out between 2014-2018 "Project of the original development of the sensors needed for energy efficiency in buildings" within the framework of the building's energy efficiency enhancement objective required for the intelligence embedded technologies of twelve different types of sensors and control units originally developed, their embedded software, wireless communication protocol, multi-dimensional data storage, artificial intelligence-supported intelligent control algorithms of energy optimization software and graphic user interface of the energy optimization system (OS-E) is one of the most integrated energy analysis units. The developed system is located in the University of Boğaziçi Northern Settlement Technology Center (TEKMER) of EOS Sustainable Energy Solutions A.Ş. It has been tested in the office and laboratory areas of its company and it has been measured that the system provides energy efficiency levels in a range of 30.23 to 41.27% under different seasonal conditions. ISO 52016 for the different types of buildings of the developed system and the European Union Building Energy Perfomance Regulation (No. On the basis of the indicators derived on the basis of 244/2012, the final user and thus the contribution of the country to the economy was analyzed by the techno economic analysis. The analysis was carried out in three main indicators. These are economic indicators that include the calculation of the cost of life and the methods of reimbursement, the indicators of resource use that include the calculation of the energy consumption decreased as a result of the energy efficiency provided by the system, the social indicators that include the calculation of the benefits provided to households and the environmental indicators that include the benefits resulting from the reduction of harmful emissions. The results of the analysis show that building energy optimization systems offer an affordable method to support countries and institutions’ energy efficiency targets. The results of the indicators also confirm that the developed system provides measurable benefits for building residents, as well as financial benefits such as the use of resources, the return of investment and the social impact, as well as the harmful effects of the climate change phenomenon.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Information Technologies and Applied Sciences

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 70
Atıf : 41
Turkish Studies Information Technologies and Applied Sciences