Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 7
Hekimlerin Sigara Alışkanlıkları ve Sigara İle İlgili Tutumları
2017
Dergi:  
Klinik Tıp Aile Hekimliği
Yazar:  
Özet:

Giriş: Sigara kullanımı ile ilgili tutumlar ülkeden ülkeye değişmekle birlikte önemli bir toplum sağlığı problemidir. Sigara ile mücadelede etki rol alması gerekli olan hekimlerin kendilerinin de sigara kullanımının sık olduğu genel kanı olarak söylenmektedir, fakat bu konu ile ilgili sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada ülkemizdeki hekimlerin sigara ile tutumlarını araştırıldı.Materyal ve metot: Anket yardımcı bir web sitesinde hazırlandı. Internet üzerinden 192 hekime ulaşıldı. Toplam 156 anket çalışmaya alınmıştır. Bulgular: Ankete katılım sağlayan hekimlerin yaşı 32 (25-60 aralığında) idi. Hekimlerin büyük kısmı (%52.9) asistan hekim olarak görev almaktaydı. Çalışmaya katılan hekimlerin 69’ u (%45.1) düzenli veya nadiren sigara kullanmaktaydı. Sigara kullanan hekimlerin %69.1’i günde 10 ile 25 adet arasında sigara kullanmakta idi. Sigara içme durumu ile paket üzerindeki uyarı yazılarının etkinliği karşılaş-tırıldığında düzenli içicilerin %54.7’ si uyarıların etkisiz olduğunu düşünürken, hiç içmemiş olanların %20.0’ si etkisiz olduğunu düşünmekteydi. Hekimlerimizden sigara içenlerin %58.5’i hastalara sigara bırakma yönündeki önerilerinin etkisiz olduğunu düşünürken, sigara hiç içmemiş hekimlerimizde bu oran %20 ve daha önce kullanmakta iken kullanmayı bırakmış hekimlerimizde %44.8’ di. Sadece sigara kullanan hekimlerimiz değerlendirmeye alındığında sigara kullanımı 1 paketten fazla olan hekimlerimizin%77.3’ ü paket üzerindeki uyarı yazılarının etkisiz olduğunu düşünürken, aynı zamanda bu gurup hekimlerin %72.7’ si hastaya sigarayı bırakma yönündeki önerilerinin de etkisiz olduğunu düşünmekteydi. Hekim ünvanı ile paket üzerindeki uyarı yazıları vehekimlerin sigara bırakma yönündeki önerileri arasında herhangi bir ilişki olmadığı gö-rüldü. Hekimlerin branşları ile sigara içme durumu arasında anlamlı ilişki yoktu. Sadece sigara kullanan hekimler değerlendirildiğinde, hekimin branşının günlük sigara kullanım miktarı ile ilişkili olmadığı tespit edildi. Tartışma: Çalışmamızda hekimlerin sigara kullanımının genel popülasyona göre daha yüksek oranda olduğu ortaya çıkmıştır.Hekimlerin %19.6’sı hastalarına sigarayı bırakma yönündeki önerilerinin yararlı ve %30.1’sisigara paketleri üzerindeki uyarı yazılarının yararlı olduğunu düşünmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Klinik Tıp Aile Hekimliği

Dergi Türü :   other

Klinik Tıp Aile Hekimliği