Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 21
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
Deprem Sonucu Gelişen Travma Sonrası Stres Bozukluğu ile Kişilik Bozuklukları Arasında İlişki
2008
Dergi:  
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş ve Amaç: Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) maruz kalınan travma ile ilişkilidir, ancak tek belirleyici travma değildir. Kişilik bozuklukları ile TSSB arasındaki ilişki tartışılmaktadır. Biz kişilik bozukluğu olanlarda TSSB’nin daha kolay geliştiğini ileri sürerek bu çalışmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızı 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999’da iki şiddetli deprem yaşayan Düzce’de yaptık. Travma birimine yönlendirilen 18 yaş üstü 109 hastadan klinisyen tarafından travma sonrası stres bozukluğu ölçeği (CAPS) ile TSSB tanısı konan 62 hasta çalışmaya alındı. Bunlara SCID-II, yaşam olaylarının etkisi ölçeği (IES) ve sosyodemografik bilgi formu uygulandı. Bulgular: Hastaların 35’inde (%56,5) kişiliği bozukluğu bulundu., kalan 27 hastada (%43,5) kişilik bozukluğu yoktu. 62 hastanın 54‘ü kadındı. Diğer sosyodemoğrafik değişkenler açısından iki grup arasında istatistiksel fark yoktu, sadece sosyal güvence oranı kişilik bozukluğu olmayanlarda daha yüksekti(MWU:312500, z:-2.303, p:0.021 ). Kişilik bozukluğu olan 35 hastada toplam 52 adet kişilik bozukluğu tanısı kondu. Bunların %84,7’sini kaçıngan, obsesif-kompulsif, bağımlı ve paranoid kişilik bozuklukları oluşturuyordu. Kişilik bozukluğu olan ve olmayan iki grup arasında CAPS alt ölçekleri ve IES alt ölçekleri puanları açısından istatistiksel anlamlı fark yoktu. Sonuç: Bulgularımız bize kişilik bozukluğunun TSSB şiddeti üzerinde belirleyici olmadığını, ancak TSSB’nin ortaya çıkışını belirleyen önemli bir faktör olduğunu düşündürmektedir

Anahtar Kelimeler:

The relationship between posttraumatic stress disorder and personality disorders
2008
Yazar:  
Özet:

Posttraumatic stress disorder (TSSB) is associated with exposed trauma, but it is not the only determining trauma. The relationship between personality disorders and TSSB is discussed. We planned this work by suggesting that TSSB develops easier in people with personality disorders. The tool and method: Our work was done on 17 August and 12 November 1999 in Düzce, where two severe earthquakes occurred. From 109 patients over the age of 18 who were directed to the trauma unit, 62 patients diagnosed with TSSB with the posttraumatic stress disorder scale (CAPS) by clinics were taken to study. These were applied to SCID-II, the impact scale of life events (IES) and the sociodemographic form of information. Results: 35 patients (56,5%) found personality disorder, the remaining 27 patients (43,5%) did not have personality disorder. 54 of the 62 patients were female. There was no statistical difference between the two groups in terms of other sociodemographic variables, only the social security rate was higher in those without personality disorder (MWU:312500, z:-2.303, p:0.021). In total, 35 patients with personality disorder were diagnosed with 52 personality disorders. 84.7 percent of them were escaping, obsessive-compulsive, addictive and paranoid personality disorders. There was no statistically meaningful difference between the two groups with and without personality disorder in terms of CAPS sub-scale and IES sub-scale score. Result: Our findings show us that personality disorder is not determining the severity of TSSB, but is an important factor determining the appearance of TSSB

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Düzce Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 773
Atıf : 934
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi