Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 37
 İndirme 11
SOSYOLOJİK AÇIDAN ÇOCUKTA SOSYAL DİYALOG VE İKTİDAR
2014
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

Çocuk sosyolojisi alanı sosyalleşme sürecinin başlangıcı olarak ele alındığında, çocuğun sosyal ortamı ve bu sosyal ortamda sosyal diyalog aracılığı ile nasıl bir ağ içinde olduğu önemli bir araştırma konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın kuramsal temeli Foucault’nun iktidar teorisine, Falzon’un sosyal diyalog kavramına dayanmaktadır. Sosyal diyalog karşılaşma neticesinde meydana gelen, bireylerin birbirine kolayca boyun eğmeyen, kolayca inanç ve arzularımızla uyuşmayan bizden bağımsız olan, bize direnen ve yeri geldiğinde bizi etkilemeye muktedir olan unsurları içermektedir. İktidar ise en küçük kurum olan aileden başlar ve makro iktidara kadar uzanır. İktidar ilişkisi temelde stratejik ilişkiler, yönetim teknikleri, tahakküm durumları olmak üzere üç düzeyden oluşmaktadır. Foucault iktidar kelimesinden çok, iktidar ilişkileri terimini kullanmayı tercih etmekte ve bu terimle de bir kişinin başkasının davranışlarını yönlendirmek için kullanıldığını belirtmektedir. Bu nedenle ona göre, iktidar ilişkileri değişebilir ve tersine çevrilebilir niteliktedir. Tüm bu süreç sosyal diyalog içerisinde meydana gelir. Sosyal diyalog ise aile, okul ve hastane gibi kurumlar içerisinde yer alan öznelerde temelde bir mücadeleyi, açık olmayı ve dönüştürmeyi içermektedir. Çalışmaya 14 yaşında 32 çocuk katılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden görüşme, günlük tutma ve senaryo tekniği ile veriler toplanmıştır. Sonuçlar 14 yaşındaki katılımcıların çok sınırlı sosyal ortamlarda yaşadıklarını göstermiştir. Çocuklar temelde aile, okul, dershane ve arkadaş ortamında bulunmuşlardır. Katılımcılar aile ve okulda kendilerini büyük oranda baskı altında hissettiklerini, sosyal diyalog içerisinde belli bir direnme becerisini kazanamadıklarını fakat arkadaş ve dershane ortamlarında sosyal diyalog içerisinde daha rahat olduklarını ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

null
2014
Yazar:  
0
2014
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.323
2023 Impact/Etki : 0.026
Route Education and Social Science Journal