User Guide
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 4
 Views 72
 Downloands 23
ORTAÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNİN SINIF YÖNETİMİ BECERİLERİ
2018
Journal:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Bu araştırmada, ortaöğretim öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerine ilişkin algı düzeyleri ile bu algılarının cinsiyet, yaş, branş, eğitim durumu ve hizmet yılı gibi değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmada ortaöğretim öğretmenlerinin, sınıf yönetimi becerisine yönelik algılarını ölçmek üzere, Delson (1982) tarafından geliştirilen, Yalçınkaya ve Tonbul (2002) tarafından Türkçe’ye uyarlanan ve daha sonrasında Korkut  (2009) tarafından güncellenen “Sınıf Yönetimi Beceri Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçeğin Türkçe formunun geneline ilişkin iç tutarlık katsayısı α=0.86 iken Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ise çalışmamızda .79 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde araştırmada ele alınan problem durumlarına uygun olarak, betimsel istatistik tekniklerinden yararlanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini test etmek için Kolmogorov-Smirnow testi yapılmış, verilerin normal dağılmadığı saptandığından non-parametrik testler kullanılmıştır. Alt problemlere bağlı olarak verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, Spearman’s korelasyon testi, Mann Whitney U Testi, ve Kruskal Wallis testleri uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ortaöğretim öğretmenlerinin sınıf yönetimi beceri düzeyleri arasında, kendilerini en iyi algıladıkları boyutun “sınıf içi etkileşim ve davranış düzenlemeleri” olduğu tespit edilmiştir. Plan-program etkinlikleri ve fiziksel düzen algılarının “iyi” düzeyde olduğu, öğretmen-öğrenci ilişkisinin düzenlenmesi ve zaman kullanımı algılarının “çok iyi” düzeyde olduğu ve öğretmenlerinin sınıf içi etkileşim ve davranış düzenlemeleri algılarının da “çok iyi” düzeyde olduğu belirlenmiştir. Farklı branşlardaki öğretmenlerin sınıf yönetimi beceri algı düzeylerine bakıldığında branşa göre farklılaştığı ve meslek dersi öğretmenlerinin, sınıf yönetiminde plan-program etkinlikleri ve fiziksel düzenlemeyi diğer branş öğretmenlerine göre daha verimli kullandıkları tespit edilmiştir. Cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve hizmet yılı değişkenleri açısından ise sınıf yönetimi beceri algı düzeylerinin anlamlı olarak farklılaşmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.

Keywords:

null
2018
Author:  
0
2018
Author:  
Citation Owners



Similar Articles






Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.199
Cite : 9.809
2023 Impact : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi