Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 6
Birinci Basamak Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Ebe ve Hemşirelerin Gebelikte Ağız-Diş Sağlığına İlişkin Farkındalığının Belirlenmesi
2020
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, ebe ve hemşirelerin gebelikte ağız ve diş sağlığı ile ilgili farkındalıklarını belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmanın evrenini, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’ndeki bir il merkezine bağlı tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde (n=34) çalışan ebe ve hemşireler oluşturmaktadır. Örneklem seçimine gidilmeyip evrenin tamamına (n= 119) ulaşılması hedeflendi ve araştırmaya katılmaya gönüllü 106 ebe ve hemşire araştırmanın örneklemini oluşturdu. Veriler22 soruluk bir anket formu kullanılaraktoplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri yanı sıra Ki-kare testi kullanıldı. Ebe ve hemşireler gebelikte en sık görülen ağız-diş sağlığı probleminin diş çürümesi (%67.0) olduğunu, ve gebelikteki ağız-diş sağlığı problem sorununun düşük doğum ağırlığı (%32.1) ile ilişkilendirilebileceğini belirttiler. Katılımcıların gebelikte ağız-diş sağlığı sorunu ile ölü doğum ve preeklampsi ilişkisi hakkında fikri bulunmamaktaydı. “Gebelikte diş tedavisi yaptırılmalı mıdır?” sorusuna yalnızca %39.6’ı evet yanıtını verirken, %59.4’ünün diş muayenesi hakkında fikri bulunmamaktaydı. Meslekte çalışma yılının gebelikte ağız-diş sağlığına ilişkin bazı konularda daha fazla olumlu yanıt vermeye etki ettiği (düşük doğum ağırlığı, diş röntgeni çektirme) (p<0.01), diş kaybı durumlarının gebelere ağız diş sağlığı konusunda eğitim verme durumunu pozitif etkilediği saptandı (p<0.05). Ebelerin ve hemşirelerin gebelikte ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalıkları istenilen düzeyde olmadığı belirlendi ve bu konuda eğitilmelidirler.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Awareness Of Midwives and Nurses Working In Primary Preventive Health Services Regarding Oral and Dental Health In Pregnancy
2020
Yazar:  
Özet:

This descriptive study was conducted to determine the awareness of midwives and nurses regarding oral and dental health in pregnancy. The universe of the study consists of midwives and nurses working in all Family Health Centers (n=34) in a city center in the Mediterranean region, Turkey. It was aimed to reach the whole universe (n=119) without sampling, and 106 midwives and nurses who volunteered to participate in the study formed the sample of the research. The data were collected by using a questionnaire including 22 questions. In the analysis of the data, the Chi-square test was used in addition to descriptive statistical methods. The midwives and nurses stated that the most common dental health problem during pregnancy was dental caries (67.0%), and the oral-dental health problem during pregnancy can be associated with the low birth weight (32.1%). Participants had no idea about the relationship between oral/dental health in pregnancy and stillbirth and preeclampsia. Only 39.6% of them answered the question of whether women should have dental treatment in their pregnancy asyes, while 59.4% had no idea about the dental examination. Professional experience year was determined to affect the participants' giving more positive responses in some issues related to oral and dental health (low birth weight, dental X-ray) (p <0.01), and it was found that loss of teeth positively affected the state of giving education to pregnant women about oral health (p <0.05). The study showed that the awareness of midwives and nurses about oral and dental health during pregnancy was not at the desired level, and they should be educated on this issue.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 985
2023 Impact/Etki : 0.165
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi