Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Doğum Şeklinin Gençlerin Sağlık Durumu ile İlişkisi
2019
Dergi:  
Sağlık Bilimlerinde Değer
Yazar:  
Özet:

Amaç: Araştırmanın amacı, doğum şeklinin gençlerin sağlık durumuna etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Araştırma analitik-kesitsel olarak Şubat-Mart 2018 tarihleri arasında, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Hemşirelik Fakültelerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemine gelişigüzel örnekleme yöntemi ile 482 öğrenci dâhil edilmiştir. Verilerinin toplanmasında, soru formu ve SF-36 Kısa Form Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada gençlerin genel sağlık durumunu belirlemede, SF-36 yaşam kalitesi ölçeği genel popülasyonda fiziksel, mental ve genel sağlık durumu hakkında veri elde etmede kullanıldığı için tercih edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler (ortalama, sayı, yüzde) ve t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada katılımcıların yaş ortalaması 20,43±1,35 olup, %42,9’unu ebelik, %10,4’ünü beslenme ve diyetetik ve %46,7’sini hemşirelik bölümü öğrencileri oluşturmuştur. Öğrencilerin %13,7’si birinci, %40,2’si ikinci, %33,2’si üçüncü ve %12,9’u dördüncü sınıflarda öğrenim görmektedir. Öğrencilerin %3,9’unun gelir getiren bir işte çalıştığı, %19,1’inin sigara kullandığı ve %3,7’sinin alkol kullandığı saptanmıştır. Çalışmadaki öğrencilerin %7,7’si fiziksel bir rahatsızlığı olduğunu ve %8,9’u sürekli kullandığı ilacının olduğunu bildirmişlerdir. Araştırmadaki öğrencilerin %20’sinin doğum şeklinin sezaryen olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin SF-36 toplam ölçek puan ortalaması 66,84±12,75 olarak belirlenmiş olup, fonksiyonel durum, esenlik ve genel sağlık ölçeği alt ölçek puan ortalamaları sırasıyla 81,46±13,78; 59,34±15,18; 61,58±17,38 olarak saptanmıştır. Doğum şekline göre toplam SF-36 yaşam kalitesi ölçeği ve alt ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada doğum şeklinin gençlerin sağlık durumunu etkilemediği sonucu elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarını destekleyebilecek farklı örneklem grupları ile benzer çalışmaların yapılması önerilebilir. 

Anahtar Kelimeler:

Relationship of childbirth with youth health
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of the study is to study the impact of the form of birth on the health of young people. Tools and Methods: The research was conducted analytically-secondly between February-March 2018, at the Faculty of Health Sciences and Nursing at Adnan Menderes University. The study included 482 students with an advanced sampling method. In the collection of the data, the question form and SF-36 Short Form Life Quality Scale were used. In the study, in determining the general health status of young people, SF-36 life quality scale was preferred because it was used in obtaining data about the physical, mental and general health status in the general population. In the analysis of data, identifiable statistics (medium, number, percentage) and t-test were used. Results: The average age of the participants in the study was 20.43±1.35, 42.9 percent were pregnant, 10.4 percent were nutrition and diet and 46.7 percent were nursing students. 13.7 per cent of students are first, 40.2 per cent second, 33.2 per cent third and 12.9 per cent fourth classes. The study found that 3.9 percent of students worked in a revenue job, 19.1 percent smoked and 3.7 percent used alcohol. 7.7 percent of students in the study that they had a physical disorder and 8.9 percent that they used the drug on a regular basis. The study found that 20% of the students were caesareans. The total scale score average of SF-36 students is 66,84±12,75 and the functional status, well-being and general health scale low scale score average is 81,46±13,78; 59,34±15,18; 61,58±17,38 respectively. There was no statistically significant difference between the overall SF-36 quality scale and the low scale scale scale. The result: This study found that the form of birth does not affect the health of young people. Similar studies may be recommended with different sampling groups that can support the results of this study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sağlık Bilimlerinde Değer

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 2.642
2023 Impact/Etki : 0.131
Sağlık Bilimlerinde Değer