Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 3
Klinik Öncesi Diş Hekimliği Öğrencilerinde Ağız ve Diş Sağlığı Algısı, Farkındalığı ve Dental Alışkanlıkların Değerlendirilmesi: Anket Çalışması
2022
Dergi:  
Sağlık Bilimlerinde Değer
Yazar:  
Özet:

Amaç: Hastaların ağız ve diş sağlığı davranışları, diş hekimleri tarafından etkilenebilmektedir. Diş hekimliği öğrencilerinin, birinci ve ikinci yıllarında klinik öncesi dersleri almalarına rağmen, hastalara rol model olmaları nedeniyle ağız ve diş sağlığı konusunda bilgi sahibi olmaları beklenmektedir. Bu çalışmada, preklinik düzeyindeki diş hekimliği öğrencilerinin ağız diş sağlığı farkındalıklarının ve ağız sağlığı alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 127 preklinik diş hekimliği öğrencisi dahil edildi. Ağız-diş hijyen alışkanlıkları ve bilgi düzeyi ile ilgili 39 sorudan oluşan anket oluşturuldu. Sonuçlar SPSS 22.0 versiyonu ile analiz edildi. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alındı. İstatistiksel analiz için ki-kare ve Mann-Whitney-U testi kullanıldı. Bulgular: Günlük diş fırçalama sıklığı, dişeti kanaması, ağız kokusu, diş macunu tercihi, diş renginden memnuniyet ve dental muayene sıklığı ile ilgili sorulara verilen yanıtlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sorular açısından sınıf grupları arasında anlamlı farklılık yoktu (p> 0,05). Cinsiyet için diş macunu tercihi, diş renginden memnuniyet, dental muayene sıklığı, diş temizleme sıklığı, diş fırçalama süreleri gibi sorularda kadın ve erkek grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p <0,05). Ayrıca ağız ve diş sağlığı farkındalığının ve dişlerden memnuniyetsizliğin kadınlarda daha yaygın olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada 1. ve 2. sınıf diş hekimliği öğrencileri arasında cevaplar açısından bir fark bulunmamıştır. Meslek eğitimine yeni başladıkları için ağız hijyenine ve tutumlarına göre benzer bir görüşe sahip oldukları görülmüştür. Öğrencilerin sınıf seviyeleri arttıkça ve klinik dersler başladıkça, farkındalık ve bilgi seviyelerinin artması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Perception Of Oral and Dental Health Awareness and Assessment Of Dental Habits In Preclinical Dentistry Students: A Questionnaire Study
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: The oral and dental hygiene behaviors of patients are affected by their dentists. Although dental students attend preclinical courses in their first and second years of education, they are expected to be knowledgeable about oral and dental health due to their future position as being role models for patients. In this study, it was aimed to evaluate the oral and dental health awareness and oral health habits of preclinical dental students. Material and Methods: 127 preclinical dental students were included in this study. A questionnaire consisting of 39 questions about oral-dental health habits and knowledge levels was prepared. The results were analyzed with the SPSS 22.0 software. A p-value of smaller than 0.05 was considered statistically significant. Chi-squared and Mann-Whitney U tests were used for statistical analysis. Results: Frequency of daily tooth brushing, gingival bleeding, halitosis, toothpaste preference, satisfaction with tooth color and frequency of dental visits were found to be statistically significant. There was no significant difference between the 1st-year and 2nd-year student groups in terms of their responses to the questions (p> 0.05). A statistically significant difference was found between the male and female groups for their responses to the questions on topics such as toothpaste preference, satisfaction with the color of their teeth, frequency of dental examination, frequency of tooth cleaning and toothbrushing time (p <0.05). It was also found that the oral and dental awareness and dissatisfaction with teeth levels were higher in the female participants. Conclusion: It was observed that the 1st-year and 2nd-year participants had similar views regarding oral hygiene and attitudes since they had just started their vocational training. Awareness and knowledge levels are expected to increase with class year and as clinical courses progress.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sağlık Bilimlerinde Değer

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 2.642
2023 Impact/Etki : 0.131
Sağlık Bilimlerinde Değer