Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 4
YEREL KALKINMA AÇISINDAN BELEDİYE KOOPERATİF İLİŞKİSİNİN ÖNEMİ: HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ
2022
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kooperatif yapılar, bir işletme olarak düşünülse de ana hedefin kâr elde etmeme olması yönüyle özel sektör işletme modellerinden ayrılırlar. Kooperatifler bu özellikleri itibariyle yerelin “çok yönlü” kalkınabilmesi açısından önemli alternatif modeller olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani kooperatifler, yerel kalkınmaya salt ekonomik açıdan katkı sağlamanın ötesinde sosyal faydaya dönük eğitim, sağlık gibi alanlara yönelik de önemli etkide bulunan girişimlerdir. Bu yönüyle kooperatifler yerel düzeyde insan gücü ve diğer üretim faktörlerini verimli ve planlı kullanabileceğimiz önemli yerel kalkınma aktörleridir.

Kamunun yönetimine ilişkin giderek artan ‘yerelleşme' eğilimi içerisinde yerel yönetimler önemli aktörler haline gelmektedir. Söz konusu yerel yönetimler içerisinde belediyeler özellikle yerel kalkınma açısından ön plana çıkan aktörler olmuştur. Bu doğrultuda kamu yönetimi reformu kapsamında yapılan yasal düzenlemelerle belediyelerin görev ve sorumlulukları genişletilerek yeniden düzenlenmiştir. Belediyeler artık yerel kalkınma noktasında farklı aktörlerle işbirliği içerisinde olan daha dinamik kuruluşlar haline gelmiştir.

Bu değişim süreci içerisinde çalışmamız büyükşehir belediye yönetimlerinin yerel kalkınma stratejileri içerisinde kooperatifler yerel kalkınmaya nasıl katkıda bulunabilir sorunsalı etrafında şekillenmekte olup kooperatiflerin “dengeli kalkınma” açısından oldukça işlevsel olabileceği iddiası da taşımaktadır. Bu amaca yönelik çalışmamızda belediye kooperatif ilişkisi yerel kalkınmaya etkisi bağlamında ele alınmıştır. Çalışmamız kapsamında Hatay’da faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatifleri ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik nitel sorulardan oluşan bir saha çalışması yapılmış, araştırmada elde edilen bulgular betimsel ve içerik analizi yöntemiyle yorumlanmıştır. Nitel analiz sonuçlarına da dayanarak SWOT analizi yapılmış ve modele ilişkin güçlü ve zayıf yönler ortaya koyulmuştur. Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve bizim  “Hatay Modeli” olarak adlandırdığımız kooperatif belediyecilik ilişkisi tüm boyutlarıyla ele alınmaya çalışılmış ve söz konusu modelimize ilişkin bir dizi öneriler ortaya koyulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The importance of the cooperative relationship from the local development to the municipality: HATAY BUSINESS BUSINESS
2022
Yazar:  
Özet:

Cooperative structures, though considered as an enterprise, are separated from private sector business models in the direction that the main goal is not to profit. The cooperatives are faced with these characteristics as important alternative models in terms of the local "multi-facet" development. That is, cooperatives are initiatives that have a significant impact on areas such as social benefit education and health, beyond contributing to local development from a purely economic point of view. In this regard, cooperatives are important local development actors where we can efficiently and plannedly use human power and other production factors at the local level.

With the increasing tendency to “localization” in relation to the public administration, local governments are becoming important actors. Local governments have been the main actors in the area, especially in terms of local development. In this regard, the public administration reform has been reorganized by the legislative regulations under the framework of the municipality’s tasks and responsibilities. The municipalities have now become more dynamic organizations in cooperation with different actors at the local development point.

In this change process, our work in the majority of the municipalities’ local development strategies in the area of how cooperatives can contribute to local development is being shaped around the problem and the claims that cooperatives can be very functional in terms of “balanced development”. In our work towards this goal, the municipal cooperative relationship has been discussed in the context of the impact on local development. In the framework of our work, a field work consisted of quality questions for the agricultural development cooperatives operating in Hatay and the Hatay Metropolitan Municipality, the findings obtained in the research have been interpreted by the visual and content analysis method. On the basis of the quality analysis results, SWOT analysis was made and the strong and weak aspects of the model were revealed. The cooperative municipality relationship, which was launched by the Hatay Metropolitan Municipality and which we call the "Hatay Model", has been attempted to be addressed in all dimensions and a series of suggestions on our model in question has been presented.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.796
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi