Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 3
4-36 Ay Arası Bebeklerin Diş Çıkarma Sürecinde Yaşadıkları Sorunlar ve Annelerin Yaptıkları Uygulamalar
2021
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Diş çıkarma, bütün bebeklerin yaşadığı fizyolojik bir süreçtir. Bu süreçte birçok lokal ve sistemik semptom görülmektedir. Amaç: Araştırma, 4-36 ay arası bebeklerin diş çıkarma sürecinde yaşadıkları sorunları ve annelerin sorunlarla baş etmek için yaptıkları uygulamaları belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma 30 Ekim 2020-10 Ocak 2021 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan bir Aile Sağlığı Merkezi’nde yürütüldü. Araştırmanın örneklemini bu merkeze kayıtlı 145 bebeğin annesi oluşturdu. Veriler araştırmacılar tarafından literatür taraması sonucu hazırlanan ‘Anket Formu’ aracılığıyla toplandı. Verilerin analizi SPSS 22.0 programında yapıldı. Bulgular: Bebeklerin ortalama diş çıkarma zamanının 7.55 ± 2.24 (min=4; max=18) ay olduğu bulundu. Bebeklerin çıkan ilk dişinin, sağ alt ön kesici diş (%49.0) olduğu, bunu sol alt ön kesici dişin (%32.4) izlediği saptandı. Diş çıkarma sırasında bebeklerin çoğunun (%95.9) en az bir sorun yaşadığı ve en fazla görülen sorunların huzursuzluk (%76.6), diş etlerinde kızarıklık ve kaşıntı (%64.8), ısırma ve çiğnemede artış (%55.2), salyada artış (%52.4), uykusuzluk (%49.7) ve ateş (%48.3) olduğu saptandı. Bu sorunlara yönelik annelerin en fazla yaptıkları uygulamaların; çiğnemesi için yiyecek verme (%71.0), diş kaşıma halkası verme (%60.0), diş jeli sürme (%43.4), hekimin önerdiği ağrı kesici ilaç verme (%35.9), diş etine masaj yapma (%34.5) olduğu bulundu. Sonuç: Annelerin tamamına yakını diş çıkma sürecinde bebeklerinin sorun yaşadığını belirtmektedir. Hemşireler tarafından bu sorunlara yönelik uygun yöntemlerin seçilmesi konusunda ebeveynlere bilgi verilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Problems Experienced By Babies Between 4-36 Months During Teething Process and The Practices Made By Mothers
2021
Yazar:  
Özet:

Background: Teething is a physiological process that all babies experience. Many local and systemic symptoms are seen in this process. Objective: The study was carried out to determine the problems experienced by babies between 4-36 months during the teething process and the practices of mothers to cope with the problems. Methods: The descriptive and cross-sectional study was conducted between 30 October 2020-10 January 2021 in a Family Health Center in Istanbul. The sample of the study was the mothers of 145 babies registered in this center. The data were collected through the ‘Questionnaire Form’ prepared by the researchers as a result of the literature review. Data analysis was done in SPSS 22.0 program. Results: It was found that the mean eruption time of babies was 7.55 ± 2.24 (min = 4 max = 18) months. It was determined that the first tooth of the babies erupted was the right lower anterior incisor (49.0%), followed by the left lower anterior incisor (32.4%). It was found that most babies (95.9%) had at least one problem during teething and the most common problems were restlessness (76.6%), redness and itching of the gums (64.8%), increased bitting and chewing (55.2%), increased salivation (52.4%), sleeplessness (49.7%) and fever (48.3%). It was found that the most common practices of mothers for these problems were giving food to chew (71.0%), giving teething ring (60.0%), applying dental gel (43.4%), giving pain medication recommended by the physician (35.9%), and massaging the gums (34.5%). Conclusion: Almost all mothers stated that their babies have problems during the teething process. Parents should be informed about the selection of appropriate methods for these problems by the nurses.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 402
Atıf : 3.836
2023 Impact/Etki : 0.257
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi