Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 81
 İndirme 16
19. YÜZYIL GEÇ DÖNEM OSMANLI MEZAR TAŞLARININ TRABZON KÜÇÜK İMARET MEZARLIĞI ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ
2020
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kökeni inançlara dayanan mezar taşları, yapıldıkları dönemin, çevrenin, inançların, geleneklerin ve sanat anlayışının ortak ürünü olarak tarih ve kültür mirasımızın önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Döneminin sanat anlayışı yanında tarihi birer belge olarak, isimler, unvanlar, meslek grupları, ölüm nedenleri gibi çeşitli konular hakkında da somut bilgiler vererek sosyo-kültürel açıdan zengin içerikleriyle dikkat çekmektedir. Çevresel koşullar ve diğer olumsuz şartlardan dolayı kolay tahribata uğrayan, her geçen gün hızla azalan ve yok olan mezar taşları, daha önce yaşanmış hayatların birer vesikası olup Türk sanatının da en küçük anıtlarını temsil etmektedir. Türklerde mezar geleneği ise Türk tarihinin başlangıcından bugüne kadar kesintisiz devam etmiştir. Çalışma kapsamında Trabzon merkezde bulunan Küçük İmaret Mezarlığında yer alan 19. yüzyıla ait Osmanlı mezar taşları, bütün yönleriyle tanıtılarak Sanat Tarihi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Kültürel mirasımızın önemli bir parçası olan bu eserler belgelenmeli ve daima korunmalıdır. Çalışmada seçilen bölgenin mezarlığındaki örnekler kadın ve erkek mezar taşları olarak iki grup halinde sınıflandırılarak tanıtılmıştır. Değerlendirme ve sonuç kısmında ise 19. yüzyıl mezar taşlarının malzeme, form, teknik, işleniş ve süsleme özellikleri irdelenmiştir. Aynı yüzyılda mezar taşlarında görülen başkent İstanbul üslûbunun seçilen bölgede olduğu gibi benzer biçimde uygulandığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

19th. Century late review of the Ottoman cemetery stones on the example of the Trabzon Little Imperative Cemetery
2020
Yazar:  
Özet:

The tomb stones based on their origins constitute an important part of our history and cultural heritage as a common product of the time, the environment, beliefs, traditions and art. In addition to the art of the period as a historical document, it attracts attention with its socio-cultural rich content by giving concrete information on various topics such as names, titles, occupational groups, causes of death. The grave stones, which are easily destroyed due to environmental conditions and other negative conditions, which are rapidly decreasing and disappearing every day, are a remake of previous lives and represent the smallest monuments of Turkish art. The tradition of the tomb in Turkey has continued without interruption since the beginning of the Turkish history. In the framework of the study, the 19th century Ottoman tomb stones located in the Little Immaret Cemetery located in the centre of Trabzon have been evaluated in the framework of the Art History by presenting all aspects. These works, which are an important part of our cultural heritage, must be documented and always preserved. The examples in the cemetery of the selected area were introduced by classifying them as female and male cemetery stones in two groups. In the evaluation and outcome section, the material, shape, technique, processing and decoration characteristics of the 19th century tomb stones are discussed. In the same century, the capital Istanbul statue, seen in the tomb stones, was found to be applied in the same way as in the selected area.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 284
2023 Impact/Etki : 0.091
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi