Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 1
Yenidoğan Konvülziyonlarının Etyolojisi ve Tedavi Uygulamaları
2019
Dergi:  
Journal of Academic Research in Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yenidoğan döneminde saptanan konvülziyonlarda etyolojik değerlendirme, konvülziyon tipi ve uygulanan antikonvülzan tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntemler: Aralık 2010- Ocak 2015 tarihleri arasında 3. düzey yenidoğan yoğun bakım ünitesine konvülziyon tanısıyla yatan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların verileri çalışma formuna kaydedildi. Elde edilen veriler term ve preterm bebek alt gruplarında karşılaştırıldı. İstatistiksel olarak tanımlayıcı analiz, Pearson Ki kare ve independent t testleri kullanıldı. Bulgular: Belirlenen tarihler arasında 3. düzey yenidoğan yoğun bakım ünitemizde yatan 1322 bebeğin 41’i konvülziyon tanısıyla izlenmişti. Bebeklerin %63,4’ü erkek, %80’i termdi. Ortalama doğum ağırlığı 3066± g, ortalama doğum haftası 37,9± hafta saptandı. En sık saptanan etyolojik nedenler %14,6 hipoglisemi, %12,2 hipoksik iskemik ensefalopati ve %12,2 hipokalsemi idi. Konvülziyon tipleri %29,3 tanımlanmamış (subtle) tip, %26,8 fokal tonik, %19,5 miyoklonik, %19,5 otonomik ve %17,1 fokal klonik olarak saptandı. Tedavide ilk seçenek antikonvülzan olarak %82,6 fenobarbital kullanılmıştı. %30 bebeğe ikinci antikonvülzan gereksinimi olduğu ve ikinci antikonvülzan olarak en sık (%71,4) fenitoin kullanıdığı belirlendi. Preterm ve term bebeklerin verileri karşılaştırıldığında; konvülziyon etyolojisi, tipi, sayısı, konvülziyon geçirdiği gün ve aldığı antiepileptik tedavileri açısından fark saptanmadı. Preterm bebeklerde, term bebeklerden farklı olarak ikinci bir antiepileptik tedavi gereksiniminin olmadığı gözlendi. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda yenidoğan konvülziyon nedenleri arasında en sık hipoglisemi, hipoksik iskemik ensefalopati ve hipokalsemi olduğu, bebeklerin yaklaşık yarısında antikonvülzan tedavi gereksinimi olmadığı, antikonvülzan gereksinimi olanlarda büyük oranda ilk ilaç olarak fenobarbital kullanıldığı ve preterm bebeklerde ikinci bir antikonvülzan ilaca gereksinim olmadığı saptandı.

Anahtar Kelimeler:

Ethology and Treatment Applications of Newborn Convulsions
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim was to compare the ethological assessment, the type of convulsion and the effectiveness of the contraceptive therapies applied in the newborn period. Methods: In the period from December 2010 to January 2015, the records of patients diagnosed with convulsion were examined retrospectively to the 3rd level newborn intensive care unit. Patient data is recorded in the work form. The data obtained were compared in the term and preeterm baby subgroups. Statistically identifiable analysis, Pearson Ki square and independent t tests were used. Results: Between the specified dates, 41 of 1322 babies in our level 3 newborn intensive care unit were monitored with convulsion diagnosis. 63.4 percent of babies were male and 80 percent female. The average birth weight was 3066 ± g, the average week of birth was 37.9 ± week. The most common etiological causes were 14.6 percent hypoglycemia, 12.2 percent hypoxic ischemic encephalopathy and 12.2 percent hypoglycemia. Convulsion types were identified as 29.3 percent unidentified (subtle) type, 26.8 percent focal tonic, 19.5 percent myoclonic, 19.5 percent autonomous and 17.1 percent focal clonic. The first option of treatment was 82.6 percent phenobarbital used as an anti-inflammatory. 30% of babies were found to have a second anti-inflammatory need and the second most frequently (71.4) phenitoin was used as anti-inflammatory. When compared the data of preterm and term babies, there was no difference in the ethology of convulsion, type, number, day of convulsion and the antiepileptic treatments they received. In preterm babies, it was not observed that there was no second need for antiepileptic treatment, unlike thermal babies. The result: The most common causes of newborn convulsion in our study were hypoglycemia, hypoxic ischemic encephalopathy and hypokalcemia, about half of babies did not need an anti-convulsion treatment, the first drug was mainly used in those with an anti-convulsion need, and the second anti-convulsion drug was not needed in premature babies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Academic Research in Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 233
Journal of Academic Research in Medicine