Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Yüksek Çürük Riskli Genç Yetişkinlerde Diş Çürüğüne Ait Temel Parametrelerin Değerlendirilmesi
2014
Dergi:  
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı yüksek çürük riski bulunan genç yetişkinlerde diş çürüğüne ait temel parametreleri değerlendirmekti. YÖNTEMLER: Yüksek çürük riskine sahip 154 (18-25 yaş) genç yetişkin bu çalışmada değerlendirildi. Bütün dişlerinin durumu klinik ve radyografik değerlendirme yapılarak DSÖ kriterlerine göre belirlendi. Her birey için DMFT, DMFS ve SiC ortalamaları tespit edildi. Her diş ve diş yüzeyi için çürük risk değerlendirmesi gerçekleştirildi. BULGULAR: DMFT: 8.23, DMFS: 12.6, SiC: 10.66 olarak bulundu. Dişlerin çürükten etkilenme yüzdeleri arasında anlamlı fark bulundu (p<0,05). Çürükten en fazla etkilenen dişlerin alt sol (%88,9) ve sağ (%86,3) birinci büyük azı dişler olduğu tespit edildi ve bu dişe ait DMFT ortalamasının 3,38 olduğu bulundu. Her iki çene içinde arka grup dişlerin (%95), ön grup dişlere (%5) göre anlamlı derecede fazla çürüdüğü görüldü (p<0,05). Çürükten etkilenen yüzeylerin üst çenede (%56) alt çeneye göre (%44) fazla olduğu görüldü. Çürükten en fazla etkilenen diş yüzeylerinin alt ve üst birinci büyük azı dişlerin okluzal yüzeyi olduğu bulundu. SONUÇ: Yüksek çürük riskli bireylerde daha etkili bir ağız bakımının sağlanması gerektiği ve çürükten koruyucu uygulamaların (flor desteği) yapılmasının çürük riskini azaltmada faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the Basic Parameters of Dental Dysfunction in High Dysfunction Risk Young Adults
2014
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of this study was to evaluate the basic parameters of tooth fractures in young adults with a high risk of fractures. Methods: 154 young adults (18-25 years old) with a high risk of corruption were evaluated in this study. The condition of all the teeth was determined by clinical and radiographic assessment according to the DSO criteria. DMFT, DMFS and SiC average for each individual were identified. The risk assessment was carried out for each tooth and tooth surface. Found as DMFT: 8.23, DMFS: 12.6, SiC: 10.66. There was a significant difference between the percentages of damage to the teeth (p<0,05). The most affected tooth was the lower left (88.9%) and the right (86.3%) and the first major minor tooth was found to have the average DMFT of this tooth 3.38. In both scars, the back-group teeth (95%) were significantly more broken than the front-group teeth (5%) (p<0,05). The surfaces affected by the ruin were more in the upper neck (56%) than in the lower neck (44). It was found that the lower and top of the most affected tooth surfaces were the smallest large tooth. Results: It is believed that more effective oral care should be provided in people with a high risk of corruption and that the implementation of protective practices (flor support) may be beneficial in reducing the risk of corruption.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 378
Atıf : 496
2023 Impact/Etki : 0.025
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi