Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 3
Hospitalizasyon durumu ve psikiyatri konsultasyonunun tekrarlayan suisid girişimi üzerinde etkisi
2015
Dergi:  
Kocaeli Medical Journal
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızda suisid girişimi sonrasında acil servise başvuran hastaların ilk müdahale sonrasında hospitalizasyon durumu ve acil şartlarda psikiyatri konsültasyonun 1 yıllık takip sonrasında tekrarlayan suisid girişimi üzerine etkilerinin tespiti amaçlanmıştır YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif gözlemsel çalışma 3.basamak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğine 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında suisid girişimi sonrasında başvuran hastalar etik kurul onayı alınarak dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, psikiyatri konsültasyon durumu ve tedavi son durumu hastane arşiv kayıtlarından ulaşılarak kayıt edildi. Hastalar başvuru sonrasında 1 yıllık gözlem sonrasında 1 Ocak 2011-31 Aralık 2011 tarihleri arasında hastane tarafından alınan iletişim numaralarından aranılarak taburculuk sonrasında 1 yıllık süreçte tekrarlayan suisid girişimi ya da düşüncesinin olup olmadığı, psikiyatri poliklinik kontrolüne gitme durumları kayıt altına alındı. BULGULAR: 1 yıllık dönemde suisid girişimi sonrasın başvuran 278 hasta (%0.28) çalışmaya dahil edildi. 133 hastadan (%57,8) psikiyatri konsültasyonu istendi. Psikiyatri konsültasyonu istenmeyen hastalarda konsültasyon istenen hastalara oranla tekrarlayan suisid girişimi üzerinde 5,21 kat daha fazla risk artışı tespit edildi. Psikiyatrik hastalık özgeçmişi olan hastalarda olmayan hastalara oranla istatistiksel olarak anlamlı olarak artan suisidal grişim gözlendi. (p=0,014) Müdahale sonrasında yoğun bakıma yatırılan ya da tedavi bitmeden kendi isteği ile taburcu olan hastalarda diğer hastalara oranla artmış oranda suisidal girişim düşüncesi mevcuttu. (p=0,007) Kendi isteği ile taburcu olan hastalarda hastaneye takip amaçlı yatırılan hastalara oranla 3,96 kat daha fazla artmış suisidal girişim riski ayrıca tedavi sonrasında taburcu edilen hastalarda hastaneye yatırılan hastalara oranla 0,96 daha fazla tekrarlayan suisidal girişim riski tespit edildi. Yoğun bakıma yatırılan hastalarda servise yatış verilen hastalara oranla 4,64 kat daha fazla tekralayan suisid grişim riski gözlendi. TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışma sonuçlarına göre suisid girişimi sonrasında acil servise başvuran hastalardan rutin olarak psikiyatri konsültasyonu istenmesinin uygun olduğunu, hastaların özellikle acil servislerde kendi isteği ile taburcu olmalarını engelleyici önlemlerin alınması gerektiği ve taburculuk sonrasında psikiyatri poliklinik kontrolüne gitme durumlarının takibinin yapılmasının sağlayacak program geliştirilmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kocaeli Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 729
Atıf : 384
2023 Impact/Etki : 0.018
Kocaeli Medical Journal