Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 79
 İndirme 37
Yapay zekânın tüketim kültürü bağlamında değerlendirilmesi: Black Mirror örneği
2020
Dergi:  
Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yapay zekâ, kısa tarihinde sağlık, ulaşım, iletişim ve denetleme alanlarının yanında esas olarak iki önemli alanın gelişmesine aracılık etmiştir. Bunlar: savaş teknolojisi ve kapitalizm üzerinden tüketim kültürüdür. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sürecinde savunma sanayisine odaklanan teknolojik gelişmeler; 20. yüzyıl sonlarına doğru kapitalizm, küreselleşme ve tüketim olgularının işlevselleşmesine aracılık etmiştir. Teknolojinin insan yaşamını kolaylaştırmasının yanında yapay zekâ ve tüketim ilişkisinin, kontrolsüz tüketim ve robotik teknolojilerin insan yaşamına hâkim olması gibi tedirginlikler gündeme gelmiştir. Yapay zekâyı geliştiren ve toplumsal refahın artmasına aracılık eden gelişmiş devletler, özellikle sinema ve ideolojik aygıtlar aracılığı ile teknolojik gelişimlerin geçmişten günümüze bireysel ilişkiler ve değerlerin tüketilmesine yol açtığını vurgulamaktadır. Bu noktada 20. yüzyılda distopik tasavvurlar ile aktarılan, teknolojik gelişmelerin getireceği felaketler algısı, 21. yüzyılda özellikle medya ve sinema aracılığı ile gözler önüne serilmiştir. Bu çalışmada sürecin temsili göstergesi olarak Black Mirror dizisinin 1. Sezon 2. Bölümü üzerinden bir değerlendirilmeye gidilmiştir. Bu bölümde distopik romanlarda aktarılan yapay zekâ ve tüketim ilişkisinin insanları tekelleştirmesinin gerçek yaşamdaki görünümü üzerine odaklanılmıştır. Bölümde, bireylerin mekanik yapı içerisinde üretimin bir parçası olmaları ile birlikte sadece medya ve internet aracılığı ile sosyal yaşamlarını sürdürdükleri gözlenmiştir. Ayrıca sergilenen tüm araçlar, işlevler ve amaçlar tüketime aracılık etmektedir. Tüketim olgusunun tüm gerçekliği ile aktarıldığı filmde teknoloji ve yapay zekânın tüketim olgusu içerisindeki biçimlenişi üzerine dikkat çekilmiştir. Bu kapsamda çalışmada film üzerinden tüketim olgusunun gelişim göstergeleri ve gerçekliği tartışılmakla birlikte yapay zekâ olgunsun etki alanı ve geçmişten günümüze toplumsal yapıda konumlanış biçimine yer verilmektedir. Teorik olarak tüketim olgusunun gelişimi, yapay zekânın oluşumu ve tüketim kültürü ile işlevselleşme sürecine değinilmiştir. Çalışmanın amacı 21. yüzyılda tüketim olgusunun yaşamın her alanına yayılması ile birlikte her şeyin tüketimin bir nesnesi biçiminde kullanılması üzerine yapay zekâ ve tüketim kültürü ilişkisini Black Mirror dizisi üzerinden içerik analizi metodu kullanarak bir tartışma ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of artificial intelligence in the context of consumption culture: Black Mirror example
2020
Yazar:  
Özet:

Artificial intelligence has in its short history, in addition to the areas of health, transport, communication and control, mainly mediated the development of two important areas. This is the consumption culture through war technology and capitalism. The technological developments, especially during the Second World War, focused on the defense industry, have facilitated the functioning of capitalism, globalization and consumption facts by the end of the 20th century. In addition to the technology facilitating human life, anxiety has emerged, such as the relationship between artificial intelligence and consumption, the uncontrolled consumption and robotic technologies dominate human life. The developed countries that develop artificial intelligence and facilitate the increase in social welfare, especially through the cinema and ideological devices, emphasize that technological developments have led to the consumption of individual relations and values from the past to the present. At this point, the perception of the catastrophes that the technological developments will bring, transmitted by distopic drafts in the twentieth century, has been highlighted in the twentieth century, especially through the media and the cinema. In this study, the representative indicator of the process is the Black Mirror series 1. Season 2 It was evaluated by the department. This section focuses on the appearance of artificial intelligence and consumption relationships translated in distopic novels in the real life of unifying people. In the department, individuals were observed to be part of production within the mechanical structure and to continue their social life only through the media and the internet. Also, all the vehicles, functions and purposes displayed are mediated by consumption. In the film, the consumption phenomenon is translated with the whole reality, the attention is attracted to the formation of technology and artificial intelligence within the consumption phenomenon. In this context, the study discusses the evolution indicators and reality of the consumption phenomenon through the film, while the field of influence of the artificial intelligence phenomenon and the form of positioning in the social structure from the past to the present day. Theoretically, the development of the consumption phenomenon, the formation of artificial intelligence and the process of functioning with the consumption culture have been pointed out. The purpose of the work 21. With the spread of the consumption phenomenon throughout the century to all areas of life, it is to raise a debate on the use of everything as an object of consumption and the relationship between artificial intelligence and consumption culture using the content analysis method through the Black Mirror series.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 156
Atıf : 825
Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi